‘Licht’ van Vincent Icke besproken in Trouw
Afgelopen weekend stond er in Trouw een bespreking over Licht van Vincent Icke, uit de serie Nieuw Licht van Frank Meester en Coen Simon. Geïnspireerd op de verhandeling van Christiaan Huygens, biedt Vincent Icke in dit essay zijn perspectief op de betekenis van wetenschap, vanuit een nieuw licht.
Recensent Willem Schoonen spreekt lovend over Licht: ‘Het is een heerlijk opstel, geschreven met de van Icke bekende flair. En een nuttig opstel, in een tijd waarin de wetenschap wordt vermalen in een debat over waarheid versus mening.’ Volgens Schoonen is de kern van het boek een ‘beknopte, heldere behandeling van het hart van de wetenschap: waarneming – bewustzijn – intelligentie – begrip’.
U kunt het artikel hier lezen.
Over Licht:
We verwachten van de wetenschap dat zij systematisch ontdekkingen doet en zekerheden onthult. Maar volgens natuur- en sterrenkundige Vincent Icke bestaat zo’n ‘wetenschappelijke methode’ niet. In navolging van de Verhandeling over het licht (1690) van de wereldberoemde Nederlandse fysicus Christiaan Huygens laat Icke zien dat alleen wiskunde honderd procent zekerheden oplevert. Alle andere wetenschappen zijn een proces van vallen en opstaan.
Aan de hand van voorbeelden beschrijft Icke wat dit in de praktijk betekent. Niet nieuwsgierigheid, maar opmerkzaamheid blijkt de drijvende kracht. Niet de vraag, maar de hypothese is de kern van vooruitgang. Niet kennis, maar begrip is het voornaamste product van de wetenschap. De wetenschapper is een scheppend vernieuwer, geen toepasser van een soort algebra-der-ontdekking. Sterker nog: het geloof dat natuurwetten definitief door een ‘methode’ kunnen worden vastgesteld, ondermijnt volgens Icke het maatschappelijk vertrouwen in de wetenschap.
Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en beeldend kunstenaar. Tot zijn veelgeprezen werk behoort onder andere Reisbureau Einstein.