Louise Fresco, auteur van de in januari verschenen ideeënroman De idealisten, was deze week te gast bij LezenTV. Haar jongste boek vertelt het verhaal van een Zwitserse missiedokter in een Afrikaans dorp dat wordt geteisterd door droogte en ziekte. Onder dreiging van rampspoed lijkt hij zijn wetenschappelijke idealen langzaam te verliezen. Tegelijkertijd probeert zijn beschermeling, een jonge, blinde patiënt, aan zijn lot te ontsnappen.

In het gesprek met Peter Gielissen spreekt Fresco over een centraal thema in haar nieuwe, maar ook haar vorige boeken, engagement. ‘Dit is eigenlijk het onderwerp van mijn leven’, vertelt Fresco. ‘Engagement gaat over toewijding aan iets dat groter is dan jezelf, groter dan het hier en nu, over mensen die het niet zo goed hebben als jij, over toekomstige generaties, over waar moet het naartoe met de wereld.’ Volgens Fresco is engagement iets wat snel bij het dagelijks leven in glipt, maar is het wel iets dat je leven verrijkt. ‘Het geeft zin en is in zekere zin ook een morele plicht.’

Toch heeft idealisme en engagement volgens de auteur een prijs. ‘Je kunt door engagement blind worden. Dat je kunt denken dat jij degene bent die alles weet, dat jouw methode de beste is, dat je niet meer luistert, zoals je ziet in het leven van de arts.’ Uiteindelijk weten we allemaal niet wat werkelijk goed doen precies is, aldus Fresco. ‘In ieder leven speelt uiteindelijk: hoe weet je nou dat je een goed leven hebt geleid? Hoe weet je dat je een goed mens bent?’

Bekijk hier het fragment van LezenTV.


Over De idealisten:

De idealisten vertelt het verhaal van dokter Benjamin Marcus en zijn jonge, gehandicapte patiënt Ndidi op een afgelegen missiepost, tegen de achtergrond van een overweldigende natuur, een mythische rivier en dreigende droogte.
Dr. Marcus, zelf kind van joodse vluchtelingen, ooit uit idealisme naar Afrika vertrokken, is in de loop der jaren steeds meer gaan twijfelen over het nut van zijn wetenschappelijke aanpak. Ndidi, gevangen tussen bijgeloof en nieuwsgierigheid, zint op een manier om te ontsnappen aan zijn lot.
In het tijdbestek van slechts een dag en een nacht worden hun levens, en die van de andere dorpelingen, echter volkomen overhoopgegooid. Wordt het wankele menselijke evenwicht in één klap weggevaagd?
Louise O. Fresco bewees met De kosmopolieten en De utopisten al dat zij als geen ander in ons taalgebied in staat is de menselijke behoefte aan engagement en verantwoordelijkheid literair te verwoorden. Ook in De idealisten staan menselijke idealen en de daarmee gepaard gaande verwarring centraal.
De idealisten is een onvergetelijk verhaal over geloof en ratio, bijgeloof en wetenschap, maar bovenal over de kracht van menselijke idealen en de betekenis van hoop.

Louise O. Fresco (1952) is schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs, haar magnum opus over voeding en eten. Tot haar veelgeprezen literaire werken behoren onder meer de novelle De tuin van de sultan van Rome en de romans De kosmopolieten en De utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs).

Over De kosmopolieten:

‘Het mag een wonder heten dat iemand met een maatschappelijke topfunctie als Louise O. Fresco de tijd heeft gevonden om zo’n rijke, veelzijdige en goedgeschreven roman te maken.’ NRC Handelsblad

Over De utopisten:

‘Fresco stelt een uitermate relevant thema aan de orde: het gebrek aan durf in een politieke praktijk die verlamd lijkt door de grote, actuele uitdagingen van ecologie, migratie en mondialisering. (…) In haar indrukwekkende compositie koos Fresco voor een beheerste, registrerende stijl waarin de goed getypeerde figuren een eigen stem kunnen krijgen. (…) De utopisten is een geslaagde, ambitieuze roman die reliëf geeft aan de breedte maar ook de eenzaamheid van het menselijke handelen.’ Juryrapport Libris Literatuurprijs

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >