Gisteravond was Louise O. Fresco te gast bij Tijd voor Max om te praten over haar nieuwe kinderboek Hamburgers uit de moestuin. Dat ze in dit boek een totaal nieuw publiek probeert aan te spreken was voor haar geen probleem:

‘Het is erg leuk om het verhaal over voedsel en waar het vandaan komt ook aan kinderen te vertellen, het was voor mij erg vanzelfsprekend (…) Goed eten begin met kinderen, met begrijpen wat er op je bord komt en waar het vandaan komt. Het is erg logisch om vanaf de lagere school al iets te leren over voedsel’.

Het boek is niet bedoeld om kinderen ‘goed’ te laten eten in plaats van ‘slecht’: ‘ik wil met name een discussie laten ontstaan tussen ouders en kinderen, want het is in Nederland niet zo dat voedsel erg slecht kan zijn. Het gaat over begrijpen waar het eten vandaan komt en eten behandelen met respect’.

Hamburgers uit de moestuin leert kinderen dat er niets per definitie niet gegeten mag worden. Wel moeten we leren een nuance aan te brengen in ons voedingspatroon. Hier kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen.

U kunt de hele uitzending hier terugkijken.


Over Hamburgers uit de moestuin:

Weet jij precies wat je eet en hoe dat eten op je bord komt?
Waarom heb je zo vaak zin in frisdrank, roze koek of snoep?
Waarom eten sommige mensen geen vlees en kunnen anderen juist niet zonder?
Waarom moet je eigenlijk altijd je groenten opeten?

In Hamburgers uit de moestuin laat Louise O. Fresco kinderen en volwassenen kennismaken met voedsel en onze hedendaagse ideeën daarover. Bijna iedereen stelt zich vragen over voeding en bijna iedereen worstelt met de antwoorden. ‘Wat eten we?’ is misschien wel de meest verwarrende vraag in ons dagelijks leven. Daarom is het eigenlijk niet zo gek dat er nog nauwelijks leuke boeken zijn geschreven over gezond en duurzaam voedsel. Tijd om hier verandering in te brengen!

In Hamburgers uit de moestuin ontdekken Merel en haar buurjongetje Dayo waar hun eten vandaan komt. Wat is nou eigenlijk een voedselketen? Hoe kan je gezond en toch lekker eten? En waarom hebben opa en oma zelf koeien, maar kopen ze toch hun melk in de winkel? Samen met hun ouders gaan Merel en Dayo op safari in de voedseljungle van de supermarkt. Samen komen ze erachter dat er veel over eten te leren valt en dat je dagelijks je maaltijden bewust moet kiezen.

Dit smaakmakende boek is bedoeld voor kinderen en ouders om samen te lezen en vooral om over (na) te praten. Het is een werkboek dat moet inspireren om onze eetgewoontes samen te heroverwegen, met aan het slot een paar spannende recepten voor je eigen hamburgers uit de moestuin.

Louise O. Fresco (1952) is bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research Centre en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs, haar magnum opus over landbouw en voedsel. Tot haar veelgeprezen literaire werken behoren onder meer de novelle De Tuin van de sultan van Rome en de romans De Kosmopolietenen De Utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs).

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >