Gisteravond was Louise O. Fresco te gast bij Tijd voor Max om te praten over haar nieuwe kinderboek Hamburgers uit de moestuin. Dat ze in dit boek een totaal nieuw publiek probeert aan te spreken was voor haar geen probleem:

‘Het is erg leuk om het verhaal over voedsel en waar het vandaan komt ook aan kinderen te vertellen, het was voor mij erg vanzelfsprekend (…) Goed eten begin met kinderen, met begrijpen wat er op je bord komt en waar het vandaan komt. Het is erg logisch om vanaf de lagere school al iets te leren over voedsel’.

Het boek is niet bedoeld om kinderen ‘goed’ te laten eten in plaats van ‘slecht’: ‘ik wil met name een discussie laten ontstaan tussen ouders en kinderen, want het is in Nederland niet zo dat voedsel erg slecht kan zijn. Het gaat over begrijpen waar het eten vandaan komt en eten behandelen met respect’.

Hamburgers uit de moestuin leert kinderen dat er niets per definitie niet gegeten mag worden. Wel moeten we leren een nuance aan te brengen in ons voedingspatroon. Hier kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen.

U kunt de hele uitzending hier terugkijken.


Over Hamburgers uit de moestuin:

Weet jij precies wat je eet en hoe dat eten op je bord komt?
Waarom heb je zo vaak zin in frisdrank, roze koek of snoep?
Waarom eten sommige mensen geen vlees en kunnen anderen juist niet zonder?
Waarom moet je eigenlijk altijd je groenten opeten?

In Hamburgers uit de moestuin laat Louise O. Fresco kinderen en volwassenen kennismaken met voedsel en onze hedendaagse ideeën daarover. Bijna iedereen stelt zich vragen over voeding en bijna iedereen worstelt met de antwoorden. ‘Wat eten we?’ is misschien wel de meest verwarrende vraag in ons dagelijks leven. Daarom is het eigenlijk niet zo gek dat er nog nauwelijks leuke boeken zijn geschreven over gezond en duurzaam voedsel. Tijd om hier verandering in te brengen!

In Hamburgers uit de moestuin ontdekken Merel en haar buurjongetje Dayo waar hun eten vandaan komt. Wat is nou eigenlijk een voedselketen? Hoe kan je gezond en toch lekker eten? En waarom hebben opa en oma zelf koeien, maar kopen ze toch hun melk in de winkel? Samen met hun ouders gaan Merel en Dayo op safari in de voedseljungle van de supermarkt. Samen komen ze erachter dat er veel over eten te leren valt en dat je dagelijks je maaltijden bewust moet kiezen.

Dit smaakmakende boek is bedoeld voor kinderen en ouders om samen te lezen en vooral om over (na) te praten. Het is een werkboek dat moet inspireren om onze eetgewoontes samen te heroverwegen, met aan het slot een paar spannende recepten voor je eigen hamburgers uit de moestuin.

Louise O. Fresco (1952) is bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research Centre en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs, haar magnum opus over landbouw en voedsel. Tot haar veelgeprezen literaire werken behoren onder meer de novelle De Tuin van de sultan van Rome en de romans De Kosmopolietenen De Utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs).

Ook interessant



‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

Vorige week werd Grace van Paul Lynch getipt in AD MEZZA en besproken in de Volkskrant. In Grace beschrijft Paul Lynch de Grote Hongersnood in 19de-eeuws Ierland. Volgens Hans Bouman…

Lees verder >
‘Hogere machten’ van Joost de Vries op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2025

‘Hogere machten’ van Joost de Vries op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2025

Joost de Vries maakt met zijn vorig jaar verschenen roman Hogere machten kans op de Libris Literatuur Prijs 2025. Volgens de jury is Hogere machten ‘zonder twijfel, Joost de Vries’…

Lees verder >
‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye op nummer 5 in de Boekentop 50 van NRC

‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye op nummer 5 in de Boekentop 50 van NRC

  Sprakeloos van Tom Lanoye staat op de 5de plaats in de lijst van de beste 50 Nederlandstalige boeken van de 21ste eeuw. De lijst werd samengesteld door de boekenredactie…

Lees verder >
Een interview met Dick Veerman in Trouw

Een interview met Dick Veerman in Trouw

Afgelopen woensdag verscheen er in Trouw een interview met Dick Veerman, Foodlog-hoofdredacteur en auteur van Daarom zijn boeren boos. Zijn boek biedt een brede en ook historische analyse van de…

Lees verder >
Joris Van Bladel te gast bij OVT en in gesprek met Knack

Joris Van Bladel te gast bij OVT en in gesprek met Knack

Afgelopen zondag was Joris Van Bladel te gast bij OVT om te praten over zijn nieuwe boek Land van het grote sterven: Hoe Rusland de westerse logica tart. In de…

Lees verder >
Astrid Roemer op longlist van de International Booker Prize 2025

Astrid Roemer op longlist van de International Booker Prize 2025

Over de gekte van een vrouw, in het Engels verschenen als On a Woman’s Madness, van Astrid Roemer maakt kans op de International Booker Prize. De International Booker Prize is…

Lees verder >
Wouter van Oorschot over Bob Dylan

Wouter van Oorschot over Bob Dylan

Op 20 februari 2025 was de Nederlandse release van A Complete Unknown, een biografische dramafilm over Bob Dylan, geregisseerd door James Mangold. De film vertelt het verhaal van de jonge…

Lees verder >
‘We moeten ‘misschien’ blijven denken’ van Esther Jansma genomineerd voor Herman de Coninckprijs

‘We moeten ‘misschien’ blijven denken’ van Esther Jansma genomineerd voor Herman de Coninckprijs

Zojuist werd bekendgemaakt dat de dichtbundel We moeten ‘misschien’ blijven denken van Esther Jansma (1958-2025) is genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Deze prijs is de belangrijkste Vlaamse onderscheiding voor…

Lees verder >