Louise Fresco wint CICERO Jaarprijs 2017


Louise Fresco is uitgeroepen tot de winnaar van de CICERO Jaarprijs 2017. Sinds 2014 wordt de CICERO Jaarprijs elke jaar door Dé Nederlandse Debatclub uitgereikt aan de persoon die zich het ‘meest opvallend of positief heeft ingezet voor het in stand houden van het debat in Nederland’. Fresco kreeg van de jury de volle 5 punten en ontving de meeste publieksstemmen.

De jury prees Fresco om het feit dat ze voet bij stuk hield nadat ze klimaatscepticus Matt Ridley had uitgenodigd om het academische jaar te openen. Ze kreeg hierop felle kritiek te verduren, omdat ze zich achter Ridleys gedachtegoed zou hebben geschaard. Ze nam echter de stelling dat ook controversiële personen ‘onvoorwaardelijk aan het woord moeten worden gelaten’ in het publieke debat. Volgens de jury is ze hiermee opgekomen voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid van universiteiten. Zij stellen dat Fresco dankzij haar stellingname geldt als stimulans voor mensen die twijfelen of ze hun afwijkende mening wel moeten verkondigen.

Klik hier voor de aankondiging van de uitslag en meer informatie over de prijs.

Fresco schreef onder andere de romans De kosmopolieten en De utopisten. Haar magnum opus Hamburgers in het paradijs, over voedselvoorziening en milieu in tijden van mondialisering, werd een bestseller. Binnenkort verschijnt haar nieuwe roman De idealisten, dat het verhaal vertelt van een missiedokter in Afrika die, onder dreiging van rampspoed, zijn idealen langzaam lijkt te verliezen.


Meer over De idealisten:

De idealisten vertelt het verhaal van dokter Benjamin Marcus en zijn jonge, gehandicapte patiënt Ndidi op een afgelegen missiepost, tegen de achtergrond van een overweldigende natuur, een mythische rivier en dreigende droogte.
Dr. Marcus, zelf kind van joodse vluchtelingen, ooit uit idealisme naar Afrika vertrokken, is in de loop der jaren steeds meer gaan twijfelen over het nut van zijn wetenschappelijke aanpak. Ndidi, gevangen tussen bijgeloof en nieuwsgierigheid, zint op een manier om te ontsnappen aan zijn lot.
In het tijdbestek van slechts een dag en een nacht worden hun levens, en die van de andere dorpelingen, echter volkomen overhoopgegooid. Wordt het wankele menselijke evenwicht in één klap weggevaagd?
Louise O. Fresco bewees met De kosmopolieten en De utopisten al dat zij als geen ander in ons taalgebied in staat is de menselijke behoefte aan engagement en verantwoordelijkheid literair te verwoorden. Ook in De idealisten staan menselijke idealen en de daarmee gepaard gaande verwarring centraal.
De idealisten is een onvergetelijk verhaal over geloof en ratio, bijgeloof en wetenschap, maar bovenal over de kracht van menselijke idealen en de betekenis van hoop.

Louise O. Fresco (1952) is schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs, haar magnum opus over voeding en eten. Tot haar veelgeprezen literaire werken behoren onder meer de novelle De tuin van de sultan van Rome en de romans De kosmopolieten en De utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs).

Over De kosmopolieten:

‘Het mag een wonder heten dat iemand met een maatschappelijke topfunctie als Louise O. Fresco de tijd heeft gevonden om zo’n rijke, veelzijdige en goedgeschreven roman te maken.’ NRC Handelsblad

Over De utopisten:

‘Fresco stelt een uitermate relevant thema aan de orde: het gebrek aan durf in een politieke praktijk die verlamd lijkt door de grote, actuele uitdagingen van ecologie, migratie en mondialisering. (…) In haar indrukwekkende compositie koos Fresco voor een beheerste, registrerende stijl waarin de goed getypeerde figuren een eigen stem kunnen krijgen. (…) De utopisten is een geslaagde, ambitieuze roman die reliëf geeft aan de breedte maar ook de eenzaamheid van het menselijke handelen.’ Juryrapport Libris Literatuurprijs