Lovende besprekingen in de Volkskrant en het Parool voor de nieuwe Nina Polak
Afgelopen vrijdag verscheen de roman Gebrek is een groot woord, het tweede boek van literair talent Nina Polak. Na haar ‘ijzersterke’ debuut We zullen niet te pletter slaan zijn de verwachtingen voor de nieuwe roman groot.
Gebrek is een groot woord is het verhaal van de dertigjarige Skip, die het liefste afstand neemt van de voor haar zo bekende stad en de wereld afreist op haar zeilboot. Het overbevolkte Amsterdam confronteert haar met de sporen van haar verloren geliefden. De roman beschrijft een pijnlijke strijd tussen vrijheid en emotionele hechting.
Afgelopen zaterdag verscheen in de Volkskrant een lovende recensie met een beoordeling van maar liefst vier sterren. Arjan Peters stelt: ‘Alles wat haar debuut zo goed maakte – stijl, humor, een eigenwijze blik op haar generatie – keert in Polaks tweede boek terug.’ Over het stuk waarin Skip een manuscript van haar ex Borg onder ogen krijgt schrijft Peters: ‘Dat Polak goed kon schrijven wisten we al, maar nog niet dat ze ook adembenemend goed slecht kan schrijven.’ In dit manuscript beschrijft hij zijn relatie met haar door middel van pretentieus proza. Deze ‘pretentieuze zinnen’ worden volgens Peters buitengewoon weergegeven. Eindoordeel van Peters: ‘Geen dik boek, wel een groot boek’.
Lees hier de volledige recensie in de Volkskrant.
Ook Dieuwertje Mertens, recensent van het Parool, sprak lovend over de tweede roman van Nina Polak. ‘Het verhaal is voorzien van mails, WhatsAppconversaties, dialogen en een ‘manuscript’ van Borg. […] De kakofonie van stemmen die Polak opvoert, laat zien hoe goed zij in staat is om iedereen een levensecht stemgeluid te geven.’ Daarnaast brengt de auteur volgens Mertens een eigentijds verhaal: ‘Polak heeft een bijzonder verhaal geschreven, waarmee ze uitdrukking geeft aan de tijdsgeest: alles en iedereen heeft een stem en een mening, informatie kent geen hiërarchie, niets is eenduidig, maar toch willen we iedereen die niet in de pas loopt doorgronden.’
Lees hier de volledige bespreking in het Parool.
Over Gebrek is een groot woord:
Nynke ‘Skip’ Nauta is al zeven jaar op zee als het verleden plotseling voor haar neus staat, zomaar, in de jachthaven van Cannes: het echtpaar Zeno en hun briljante puberzoon, Juda. De enthousiaste Zeno’s hebben al eens eerder goed gezorgd voor Skip en ze nodigen haar uit om een zomer door te brengen in hun tuinhuis in Amsterdam.
Schoorvoetend accepteert Skip de uitnodiging en reist terug naar Nederland. Ze treft een stad en een gezin aan waaraan de tijdgeest knaagt. In de overbevolkte, overbekende straten van Amsterdam valt bovendien niet te ontsnappen aan de sporen van twee verloren liefdes: een man en een moeder, die allebei tevergeefs hebben geprobeerd om Skip de tragedie in te trekken. De heldin heeft zich altijd met succes verzet tegen de rollen die haar werden opgedrongen, maar nu zal ze haar buitenstaanderschap opnieuw moeten overdenken. Kan een balling eigenlijk ooit nog thuis zijn?
Gebrek is een groot woord is een roman over de desoriëntatie tussen vrijheid en verbondenheid. Een boek over hechting, aan elkaar, maar ook aan onze eigen realiteit.
Nina Polak (1986) debuteerde in 2014 met het alom bejubelde We zullen niet te pletter slaan, dat werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de ANV Debutantenprijs en de Opzij Literatuurprijs. Ze is redacteur bij De Correspondent en schrijft regelmatig voor De Gids.
‘De grote kwaliteit van dit boek is vanaf de openingsalinea duidelijk.’
Arjan Peters, de Volkskrant ****
‘Ontroerend en komisch, scherp en warm. Dit opvallende debuut is typisch zo’n boek dat je nóg een keer wilt lezen.’
Het Parool
‘Sprankelend geschreven met een natuurlijke souplesse en grappige typeringen.’
Trouw
‘Een slimme, grappige en wijze roman. Wat een prachtdebuut.’
De Groene Amsterdammer
‘Klassiek, jong en ontroerend. Een debuutroman als deze verschijnt maar één keer in de zoveel tijd.’
Linda.
‘Een intelligent, trefzeker en geestig verhaal dat naar meer smaakt.’
Humo