Vandaag verscheen er een schitterende recensie voor De Loney, de debuutroman van Andrew Michael Hurley in NRC Handelsblad. Recensent Robert Gooijer kent de roman vier ballen toe en schrijft lovend over de veelzijdigheid van het boek: ‘[…] deels existentiële horror-thriller, deels roman, deels een zowel harde als liefdevolle blik op het katholicisme. De Loney is traag, subtiel, onmogelijk te classificeren en beslist een bijzondere ervaring.’

Eerder ontving De Loney een mooie recensie in Trouw. ‘De Briste auteur én voormalig misdienaar Andrew Michael Hurley krijgt het voor elkaar. Niets slechts een keer, maar op verschillende plaatsen in zijn sinistere debuut over een groepje wereldvreemde rooms-katholieke bedevaartgangers wekt hij zelfs bij een ervaren thrillerlezen ijskoude rillingen op,’ aldus recensent Harriët Salm. Daarnaast noemde Vrij Nederland het boek een ‘originele debuutthriller met horrorachtige trekjes’ en voegde hieraan toe: ‘Geloof en ongeloof, daar gaat het om, en daarbij gebruikt Hurley geen woord te veel.’

Over De Loney:

De Loney is niet zozeer goed, het is geweldig. Het is literatuur van formaat.’ Stephen King

De ontdekking van een kinderlijkje aan de stormachtige Engelse kust van Lancashire dwingt Smith, de verteller van dit verhaal, terug te denken aan de pelgrimsreis die hij in 1976 met zijn ouders en geestelijk gehandicapte broer Hanny ondernam naar dat kustgebied, dat daar de Loney wordt genoemd.
De bewoners van de Loney zijn niet allemaal even blij met het katholieke gezelschap en er gebeuren raadselachtige dingen. Niet alleen wordt er gebeden voor Hanny in de hoop dat hij zal genezen, de jongen raakt ook verzeild in andere verontrustende rituelen. Smith is de enige die weet wat er is gebeurd en legt zichzelf de loodzware last van het zwijgen op. Maar zal hij dat zijn leven lang volhouden?
De Loney is een angstaanjagende roman over geloof, schuld, jaloezie en opoffering. Tegelijkertijd is het een gevoelig portret van de relatie tussen twee broers met realistische karakters en een observerende hoofdpersoon. Andrew Michael Hurley, een begenadigd literair debutant, voert ons langzaam langs de griezelige Engelse kustlijn mee naar een huiveringwekkende ontknoping.

Andrew Michael Hurley groeide op in het graafschap Lancashire, waar tussen de rivieren de Wyre en de Lune het kustgebied ‘de Loney’ ligt. Zijn kennis van de katholieke symboliek komt voort uit zijn jeugd, toen hij misdienaar was. De Loney is zijn debuut.

‘Hedendaagse klassiekers in het genre spannende boeken zijn zeldzaam, en onmiddellijke klassiekers al helemaal, maar De Loney lijkt dit allebei te zijn.’ The Sunday Telegraph

De Loney is een meesterlijke uitweiding over doodsangst. Hurleys sterke, geloofwaardige karakteriseringen en levensechte dialogen zorgen ervoor dat je snel betrokken raakt bij de inwoners van de retraite. Zijn griezelige en atmosferische vertelling zit vol herkenning en scherpte.’ The Sunday Times

‘Direct door critici erkend als horrorklassieker. De Loney gaat over een ongelukkige familie, broederschap, geloof en adolescentie. Hurleys opvallende personages, een mix van sinistere inwoners en katholieke pelgrims, zijn perfect uitgewerkt. Het resultaat is een adembenemende en dubbelzinnige roman die je ’s nachts wakker houdt.’  Daily Express ****

Ook interessant



Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >