Maarten ‘t Hart enthousiast over ‘Picknick op het ijs’ van Koerkov


Maarten ‘t Hart besprak in een video Picknick op het ijs van de Oekraïense schrijver Andrej Koerkov.

Maarten is erg enthousiast over het boek: ‘Het is een buitengewoon aantrekkelijke roman, die ik met heel veel genoegen heb gelezen.’ Het verhaal heeft hem gegrepen: ‘Het wordt steeds gekker, maar toch blijf je erin geloven.’

Over de stijl zegt Maarten dat het een roman is ‘die Maarten Biesheuvel geschreven zou kunnen hebben.’

Bekijk hier de video.

 


Over Picknick op het ijs

Viktor heeft het als eenzame schrijver niet makkelijk in de postcommunistische stad Kiev, die door armoede en geweld wordt geteisterd. Hij is werkloos, zijn vriendin heeft het uitgemaakt en zijn enige gezelschap is een koningspinguïn genaamd Misja, die hij heeft gered toen de lokale dierentuin geen geld meer had om de dieren te verzorgen.

Viktors carrière neemt een onverwachte wending wanneer hij een goedbetaalde baan bij de krant krijgt: hij moet necrologieën schrijven over prominente figuren, al voordat ze zijn overleden. Zoals elke schrijver ziet hij uit naar het moment van publicatie, maar de beroemdheden die hij beschrijft zijn te gezond of te taai om dood te gaan. Als het eindelijk zover is en Viktor de krant openslaat om zijn woorden voor het eerst in druk te zien, schrikt hij enorm. Misja en hij lijken in een val te zijn getrapt waaruit geen ontsnapping mogelijk is.

In Picknick op het ijs beschrijft Koerkov op humoristische en indringende wijze de aftakeling van elke vorm van moraal in de door wanbeleid bestuurde hoofdstad van het nieuwe Oekraïne.

Bestel een exemplaar via onze webshop

Andrej Koerkov (Leningrad, 1961) is de beroemdste schrijver van Oekraïne. Hij verschijnt regelmatig in internationale media om commentaar te geven over de toestand van zijn land. Zijn werk is in 36 talen vertaald.