Margaret Atwood wint Booker Prize


Vandaag is bekendgemaakt dat het nieuwe boek van Margaret Atwood, De testamenten, de Booker Prize heeft gewonnen. Het langverwachte vervolg op Het verhaal van de dienstmaagd deelt de prijs samen met Girl, Woman, Other van Bernardine Evaristo. Het is voor het eerst in 27 jaar dat de prijs aan twee romans wordt uitgereikt.

Volgens juryvoorzitter Peter Florence was de jury, na een conclaaf van vijf uur, niet in staat om unaniem één winnaar te benoemen: ‘Het zijn twee boeken waar wij geen afscheid van wilden nemen. Hoe langer we er over discussieerde, hoe meer we beide boeken als winnaar wilden benoemen. We konden ze niet van elkaar scheiden’. De testamenten en Girl, Woman, Other zijn volgend de jury ‘taalkundig vernieuwend en op allerlei manieren zeer avontuurlijk. Ze gaan over de wereld van vandaag de dag en geven ons inzicht in onze huidige maatschappij via personages die ons nog lang bij zullen blijven.’ De testamenten is bovendien ‘nog nooit zo politiek urgent geweest’.

Atwood is met 79 jaar de oudste winnares in de geschiedenis van de Booker Prize. ‘Ik ben zeer verrast, ik dacht dat ik te oud zou zijn om te winnen.’ Het is voor Atwood dan ook een fijne bijkomstigheid dat ze de prijs deelt. ‘Het zou redelijk gênant zijn voor een schrijver van mijn leeftijd om de gehele prijs te winnen en daarmee een andere schrijver in een eerder stadium van het schrijverschap te hinderen om door te breken.’

De Booker Prize is de grootste literatuurprijs voor de Engelstalige wereld, met een reputatie en uitstraling die steevast zorgt voor een verkoopsucces. Meer informatie over de uitreiking vindt u hier.


Over De testamenten:

Het verhaal van de Dienstmaagd, Margaret Atwoods meesterwerk over een afschrikwekkende toekomst, is uitgegroeid tot een moderne klassieker en bewerkt tot de zeer succesvolle tv-serie The Handmaid’s Tale. De testamenten is Atwoods langverwachte, adembenemende nieuwe roman.

Vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de Dienstmaagd heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen.

Op dit allesbepalende punt in de geschiedenis komen de levens van drie verschillende vrouwen samen, met mogelijk explosieve gevolgen. Twee van hen groeiden op aan weerszijden van de grens: de bevoorrechte dochter van een hoogstaande bevelvoerder in Gilead en een meisje in Canada dat de verschrikkingen op tv ziet en meeloopt in demonstraties tegen het regime. De derde vrouw is een van de machthebbers in Gilead, die al jaren aan de top weet te blijven door schandelijke geheimen te verzamelen en in te zetten tegen haar concurrenten. Diep verborgen geheimen brengen deze vrouwen uiteindelijk samen, en confronteren hen met zichzelf en met de vraag hoever ze willen gaan voor waar zij in geloven.

Aan de hand van de persoonlijke verhalen van de drie vrouwen biedt Margaret Atwood de lezer een kijkje in het corrupte systeem van Gilead. Dat doet ze met een indrukwekkende mengeling van spanning, fijnzinnige humor en een virtuoos verteltalent.

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) wordt beschouwd als de ‘grande dame’ van de Canadese literatuur. Ze woont en werkt in Toronto en verwierf de afgelopen halve eeuw een miljoenenpubliek met haar boeken, die in 45 landen worden uitgegeven. The Handmaid’s Tale, haar bekendste roman, werd bewerkt tot een uiterst populaire bekroonde televisieserie, met in de hoofdrol Elisabeth Moss. Atwood heeft verschillende keren op de shortlist van de Man Booker Prize gestaan. De blinde huurmoordenaar werd bekroond met deze prijs, en nog voor de daadwerkelijke publicatie stond De testamenten al op de longlist.