Margriet Sitskoorn te gast bij Kunststof en Tijd voor MAX


We weten eigenlijk te weinig over hoe de hersenen veranderen wanneer we 50 worden, maar de vooroordelen die men heeft zijn vaak negatief. Volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn zijn er gelukkig ontzettend veel positieve veranderingen die plaatsvinden in de hersenen van iemand van 50. Men krijgt bijvoorbeeld een betere reflectie op allerlei zaken en een positievere blik in het leven. Wegens het feit dat er dikwijls wordt gedacht dat de hersenen alleen maar achteruit gaan naarmate we ouder worden, schreef Margriet Sitskoorn Het 50+ brein over al de positieve dingen die het 50+ brein ons biedt. Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek schoof de neuropsycholoog aan bij Tijd voor MAX en had zij een interessant, diep en langlopend gesprek met Jellie Brouwer bij het NPO Radio 1-programma Kunststof. Vanzelfsprekend krijgen ouder wordende hersenen wel te maken met enig verval. Margriet Sitskoorn heeft echter de oplossing om deze vermindering tegen te gaan, namelijk, door te leven met de vijf V’s: Verrijk (je leven met leuke, nieuwe dingen), Voed (jezelf met gezonde voeding), Verhoog (je hartslag door te bewegen), Verbind (met elkaar, sociale contacten) en Voorkom (schade en stress).

De uitzending van Tijd voor MAX kunt u hier bekijken. Margriet Sitskoorn komt aan het woord vanaf 19:33.

Kunststof op NPO Radio 1 kunt u hier beluisteren.


Het wordt steeds duidelijker dat er bij het ouder worden allerlei veranderingen optreden in de hersenen. Er is niet alleen sprake van verlies maar ook van ontwikkeling van hersenen en vaardigheden. Het is van groot belang dat we oog krijgen voor deze specifieke fase in een mensenleven, zodat we de winst ervan ten volle kunnen benutten en eventuele nadelen kunnen compenseren. In Het 50+ brein combineert Margriet Sitskoorn nieuwe wetenschappelijke inzichten over de ouder wordende hersenen met eerder in haar boek Lang leven de hersenen beschreven kennis. Zij koppelt deze inzichten aan de hedendaagse maatschappij van langer doorwerken, digitalisering, steeds meer zelf moeten doen en zo lang mogelijk genieten.
Naast de meest recente wetenschappelijke kennis bevat Het 50+ brein ook een programma om zelf vitaal ouder worden te bevorderen, en tips voor het breed toepassen van alle kennis in zowel privé- als werksituaties.
Dit boek is actueler dan ooit, want met de kennis van het 50+ brein kunnen we onbenutte mogelijkheden gebruiken, dogma’s doorbreken en de kwaliteit van werk en leven van velen verbeteren.

Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University en BIG-geregistreerd klinisch neuropsycholoog. Naast haar wetenschappelijke werk publiceert zij in verschillende bladen, is zij een graag geziene gast bij tv-programma’s en een veelgevraagd (internationaal) spreker. Eerder verschenen van haar hand Het maakbare brein, Passies van het brein, Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij, Iken HersenHack.