‘Voedingsmythes’, het nieuwe boek van Martijn Katan verschijnt vandaag
Vandaag verschijnt Voedingsmythes, het nieuwe boek van Martijn Katan. In zijn boek analyseert emeritus hoogleraar voedingsleer Katan zeventig voedingsmythes op basis van de harde wetenschappelijke feiten. Voedingsmythes krijgt al direct veel aandacht in de media. Vandaag verschenen er zowel in nrc.next als in het Algemeen Dagblad en Medisch Contact grote interviews met de auteur. Daarnaast was Katan vandaag te gast bij het radioprogramma van Roelof Hemmen op BNR Nieuwsradio. Ook zal hij vandaag om 11:30 te horen zijn in het radioprogramma Gijs 2.0 van Gijs Staverman op NPO Radio 2. Katan is aanstaande zaterdag te gast bij het radioprogramma TROS Nieuwsshow op NPO Radio 1 en diezelfde dag om 19:05 uur bij het televisieprogramma Kassa op NPO 1.
Over Voedingsmythes:
We worden overspoeld met berichten over heilzame of juist schadelijke effecten van eten en drinken. Die zogenaamd gunstige effecten zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschap – en de veronderstelde nadelige effecten ook niet. Zo ontnemen hypes het zicht op wat voeding écht voor invloed heeft op de gezondheid.
In deze maalstroom van overtuigingen en commerciële belangen verdedigt Martijn Katan met verve de wetenschappelijke feiten. Als een van Nederlands meest vermaarde en gerespecteerde voedingsonderzoekers heeft hij daartoe het gezag en hij kan ingewikkelde kwesties simpel en met humor uitleggen.
In dit boek rekent hij af met zeventig voedingsmythes: over groente en fruit, hormonen in melk, magnetronstraling, fructose, beauty foods, acht glazen water per dag, het paleodieet en nog veel meer. Voedingsmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen.
Prof. dr. Martijn B. Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Katan is columnist van NRC Handelsblad en wordt regelmatig door kranten, radio en tv gevraagd naar zijn mening over actuele voedingskwesties. Hij schreef eerder de bestseller Wat is nu gezond?
Over Wat is nu gezond?:
‘Niets heerlijkers om te lezen dan dat de meeste voedingsadviezen fabels zijn zonder wetenschappelijke onderbouwing.’ de Volkskrant
‘Katan beschrijft kort en kraakhelder de wetenschappelijke stand van zaken over voeding en gezondheid, met praktische adviezen en verwijzingen naar deugdelijke websites.’ Algemeen Dagblad