Maxim Februari, auteur van de voor de Libris Literatuurprijs genomineerde roman Klont zal vanavond te gast zijn bij Literatuur Late Night van B-Unlimited. Hier zal de auteur geïnterviewd worden door Abdelkader Benali over zijn schrijverschap en zijn nieuwste boek. In dit interview zal de focus liggen op het onderwerp menselijkheid in de wereld van de technologie: ‘Hoe mens te zijn in een wereld die in toenemende mate bestuurd wordt door data?’ Dit is een centrale vraag in Februari’s Klont. 

Maxim Februari heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op het thema ‘mens en machine’ en dan vooral de gevolgen van digitalisatie op het menselijk bestaan. Over deze kwestie heeft de auteur dan ook zijn Kousbroeklezing en zijn TED-Talk gehouden en veel columns geschreven in NRC. In Klont wordt de vraag gesteld hoe de mensheid overeind blijft in een digitale wereld: kan het menselijk brein de technologie nog wel bijhouden? Februari schetst in zijn roman een angstig toekomstbeeld.

Eerder was Maxim Februari te gast bij De Correspondent en LezenTV waar hij sprak over de ethiek van de digitale revolutie en de manier waarop romans daarmee omgaan. Klik hier om de podcast van De Correspondent te beluisteren en klik hier om het volledige interview met LezenTV te bekijken.

Benieuwd naar het interview? Literatuur Late Night begint om 20:30 in de Centrale Bibliotheek Den Haag.


De pers over Klont:

‘Klont is speels, erudiet, ironisch, ernstig.’ de Groene Amsterdammer

Klont laat superieur zien hoe hard we romans nodig hebben. In elk geval deze.’ de Volkskrant *****

‘Het verhaal is onweerstaanbaar komisch’ Leidsch Dagblad ****

‘Februari beheerst zijn materie volledig en schrijft met humor en verbeelding.’ NRC Handelsblad ****

‘Bovenal is Klont een psychologische roman die op een subtiele wijze de vraag stelt waarom wij voortleven.’ Dagblad van het Noorden ****

Meer over Klont:

Bodo Klein heeft zich op het ministerie van Veiligheid onmogelijk gemaakt en moet een paar weken in de luwte blijven. Zo kan hij mooi een opdracht uitvoeren voor zijn minister: hij wordt op pad gestuurd om verdachte uitspraken te onderzoeken van de wereldberoemde spreker Alexei Krups. Helaas komt op hetzelfde moment de familie van zijn vrouw logeren.
Alexei Krups reist intussen rond met een bejubelde lezing over digitale technologie. Door het gebruik van data en kunstmatige intelligentie zullen de roman en de politiek teloorgaan, waarschuwt hij opgewekt. Halverwege zijn tournee merkt Krups tot zijn verbazing dat hij een groot expert is geworden op het gebied van alle denkbare technologieën. Zijn roem dwingt hem steeds boudere uitspraken te doen. Maar wat weet hij er eigenlijk van?
‘De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de mens greep houdt op zijn leefwereld’, zegt een collega van Alexei Krups. Leren we de wereld en de mens beter begrijpen door de vooruitgang? Of zorgt het menselijk tekort ervoor dat we juist alle controle verliezen?

Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari debuteerde in 1989 met de roman De zonen van het uitzicht en ontpopte zich in de bijna dertig jaar die volgden tot een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. In 2007 publiceerde hij de grote roman De literaire kring, die nationaal en internationaal bejubeld werd. Het boek won de Annie Romein-Verschoorprijs en behaalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil Literatuurprijs en de longlist van de International impac Dublin Literary Award. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre.

Over De literaire kring:

‘De combinatie van eruditie en luchtigheid maakt De literaire kring tot een zeer aangenaam boek. Ondanks de zwaarte van het onderwerp is het licht van toon, beschaafd humoristisch.’
Daniëlle Serdijn, de Volkskrant

‘Een boek als een lentebries zo verkwikkend, licht en hoopgevend, en tegelijkertijd als een vuistslag, zo woedend en superieur.’
Marja Pruis, De Groene Amsterdammer

 

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >