Maxim Februari wint Heldringprijs 2018


De Heldringprijs is dit jaar toegekend aan Maxim Februari. ‘Maxim Februari bespreekt de grote thema’s van deze tijd en altijd met concrete voorbeelden. Hij is een origineel schrijver en denker en een geweldig stilist, met niet zelden een fijnzinnig gevoel voor humor. Hij maakt nieuwsgierig, zet aan tot denken en is kritisch op een zeer unieke manier’, aldus de jury.

Sinds 2012 reikt NRC elk jaar de Heldringprijs uit aan de beste journalistieke columnist van het afgelopen jaar. Met die prijs wil NRC de herinnering levendig houden aan gewezen hoofdredacteur en invloedrijk columnist J.L. Heldring.  De Heldringprijs is een erkenning van en eerbetoon aan columnisten die een bijdrage leveren aan het debat in Nederland en met hun analyses en observaties aanzetten tot gedachtevorming.

Genomineerd dit jaar waren James Kennedy (Trouw), Frank Kalshoven (de Volkskrant), Ariejan Korteweg (de Volkskrant), Rob Hoogland (De Telegraaf), Max van Weezel (Vrij Nederland), Luuk van Middelaar (NRC) en Maxim Februari (NRC).

In de onafhankelijke jury zaten voorzitter Xandra Schutte (hoofdredacteur Groen Amsterdammer), Giselle van Cann (plaatsvervangend hoofdredacteur NOS), Avinash Bikhie (politiek verslaggever Nu.nl) Sheila Sitalsing (freelance journalist en columnist bij de Volkskrant) en Folkert Jensma (commentator en columnist NRC). De prijs bestaat uit een sculptuur van kunstenares Marjolijn Mandersloot.

© Foto: Bob Bronshoff