Vandaag verschijnt De staatsbank, waarin onderzoeksjournalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh van Het Financieele Dagblad de verlammende relatie tussen overheid en ABN Amro na de financiële crisis van 2008 reconstrueren. Hoewel de bank door overheidssteun werd gered, verviel het management van de bank na de crisis alweer snel in het slechte beleid wat hen juist die grote problemen van vóór de crisis opleverde. Het boek krijgt veel aandacht in de media.

‘De raad van commissarissen van ABN AMRO heeft het bestuur van de bank in 2015 en 2016 herhaaldelijk gewaarschuwd dat problemen met bijvoorbeeld de controle op witwassen niet snel genoeg werden opgelost’ zo concludeert Nu.nl uit het boek. Mathijs Smit van RTL Z noemt het ‘Een waardige opvolger van De prooi (…) Voor de oppervlakkige beschouwer lijkt ABN Amro nog steeds de trotse bank van voorheen, gehuisvest in de vertrouwde kantoorkolos op de Zuidas. Couwenbergh en Bökkerink maken echter duidelijk dat de huidige bank bestaat uit twee halve, met veel kunst- en vliegwerk aan elkaar geplakte, ‘spruitjesbanken’.’ Zijn stuk leest u hier terug.

Bas Paternotte van ThePostOnline stelt dat ‘Top ABN Amro (waaronder Gerrit Zalm) herhaaldelijk is aangesproken op witwasproblemen’, zijn stuk leest u hier. Deze conclusie uit het boek wordt tevens ook in een stuk van RTL Z belicht: ‘De raad van commissarissen van ABN Amro heeft de top van de bank in 2015 en 2016 herhaaldelijk en steeds dringender aangesproken op complianceproblemen. Zij vonden dat het bestuur fermer moest optreden’. Het stuk leest u hier.

Verder spreken beide auteurs in de podcast Betrouwbare bronnen over hun onderzoek en hun ‘spannende verhaal over de problemen waar de nieuwe ABN Amro al snel mee te kampen kreeg’, was Ivo Bökkerink te gast bij de podcast Newsroom van BNR, en verscheen gister in het Financieele Dagblad een groot artikel over De staatsbank. 


Over De staatsbank:

ABN Amro kreeg in 2008 een tweede kans nadat het door interne twisten in de top zijn zelfstandigheid was kwijtgeraakt. Op het hoogtepunt van de financiële crisis redde de Nederlandse staat de bank van de ondergang. Kosten: 21 miljard euro aan belastinggeld.

Een team onder leiding van Gerrit Zalm bouwde de bank weer op, een niet eerder vertoond kunststuk met een succesvolle beursgang als kroon op het werk. Korte tijd leek de bank zelfs op weg om de miljarden staatsgeld terug te verdienen. Toen verviel het herboren ABN Amro opnieuw in achterdocht, ruzies en zelfgenoegzaamheid. De bank bleek ook lichtzinnig bij het naleven van wetten en regels.

Waarom moest Gerrit Zalm per se weg? Wat was de rol van de staat en van minister Dijsselbloem van Financiën? En wat deden de toezichthouders?

In De Staatsbank reconstrueren onderzoeksjournalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh van Het Financieele Dagblad de verlammende relatie tussen overheid en bank en de onderhuidse spanningen die leidden tot een nieuwe machtsstrijd aan de top. Ruim tien jaar na dato worstelt dit voormalige icoon van het Nederlandse bedrijfsleven nog altijd met zichzelf.

Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh zijn onderzoeksjournalisten van Het Financieele Dagblad. Zij zijn meerdere keren genomineerd voor journalistieke prijzen, onder meer de Citi Journalistic Excellence Award en De Tegel voor publicaties over de gebeurtenissen achter de schermen bij abn Amro en ing.

Ook interessant



‘Wolf’ van Lara Taveirne en ‘Hogere machten’ van Joost de Vries op longlist Libris Literatuur Prijs

‘Wolf’ van Lara Taveirne en ‘Hogere machten’ van Joost de Vries op longlist Libris Literatuur Prijs

Vanochtend werd de longlist voor de Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt, met daarop twee romans die het afgelopen jaar bij Prometheus verschenen: Wolf van Lara Taveirne en Hogere machten van Joost…

Lees verder >
Esther Jansma overleden

Esther Jansma overleden

Vanochtend ontvingen wij het droevige bericht dat onze geliefde auteur, dichter en dendrochronoloog Esther Jansma is overleden. In november 2024 verscheen bij Prometheus haar elfde en laatste dichtbundel, We moeten…

Lees verder >
‘Mordechai’ van Marcel Möring lovend besproken

‘Mordechai’ van Marcel Möring lovend besproken

De magistrale en grootse nieuwe roman van Marcel Möring kreeg lovende recensies in de media. Een greep: ‘Prachtig en meeslepend’ – Het Parool. Lees de hele recensie hier. ‘Met Mordechai heeft…

Lees verder >
Special van De Groene Amsterdammer over Alan Hollinghurst

Special van De Groene Amsterdammer over Alan Hollinghurst

De Groene Amsterdammer besteedde deze week ruim aandacht aan het unieke oeuvre van de ‘Britse chroniqueur’ Alan Hollinghurst, waarbij ook zijn nieuwe roman Onze avonden uitgebreid aan bod kwam. Zo…

Lees verder >
Philip Huff bij Buitenhof

Philip Huff bij Buitenhof

Philip Huff was te gast bij Buitenhof om te praten over zijn Gedichtenapotheek, een verzameling troostende en opbeurende gedichten. Of je nu lijdt aan een populistendepressie, nieuwsverdriet, stress, eenzaamheid of een…

Lees verder >
‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >