Veel media aandacht voor ‘De staatsbank’


Vandaag verschijnt De staatsbank, waarin onderzoeksjournalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh van Het Financieele Dagblad de verlammende relatie tussen overheid en ABN Amro na de financiële crisis van 2008 reconstrueren. Hoewel de bank door overheidssteun werd gered, verviel het management van de bank na de crisis alweer snel in het slechte beleid wat hen juist die grote problemen van vóór de crisis opleverde. Het boek krijgt veel aandacht in de media.

‘De raad van commissarissen van ABN AMRO heeft het bestuur van de bank in 2015 en 2016 herhaaldelijk gewaarschuwd dat problemen met bijvoorbeeld de controle op witwassen niet snel genoeg werden opgelost’ zo concludeert Nu.nl uit het boek. Mathijs Smit van RTL Z noemt het ‘Een waardige opvolger van De prooi (…) Voor de oppervlakkige beschouwer lijkt ABN Amro nog steeds de trotse bank van voorheen, gehuisvest in de vertrouwde kantoorkolos op de Zuidas. Couwenbergh en Bökkerink maken echter duidelijk dat de huidige bank bestaat uit twee halve, met veel kunst- en vliegwerk aan elkaar geplakte, ‘spruitjesbanken’.’ Zijn stuk leest u hier terug.

Bas Paternotte van ThePostOnline stelt dat ‘Top ABN Amro (waaronder Gerrit Zalm) herhaaldelijk is aangesproken op witwasproblemen’, zijn stuk leest u hier. Deze conclusie uit het boek wordt tevens ook in een stuk van RTL Z belicht: ‘De raad van commissarissen van ABN Amro heeft de top van de bank in 2015 en 2016 herhaaldelijk en steeds dringender aangesproken op complianceproblemen. Zij vonden dat het bestuur fermer moest optreden’. Het stuk leest u hier.

Verder spreken beide auteurs in de podcast Betrouwbare bronnen over hun onderzoek en hun ‘spannende verhaal over de problemen waar de nieuwe ABN Amro al snel mee te kampen kreeg’, was Ivo Bökkerink te gast bij de podcast Newsroom van BNR, en verscheen gister in het Financieele Dagblad een groot artikel over De staatsbank. 


Over De staatsbank:

ABN Amro kreeg in 2008 een tweede kans nadat het door interne twisten in de top zijn zelfstandigheid was kwijtgeraakt. Op het hoogtepunt van de financiële crisis redde de Nederlandse staat de bank van de ondergang. Kosten: 21 miljard euro aan belastinggeld.

Een team onder leiding van Gerrit Zalm bouwde de bank weer op, een niet eerder vertoond kunststuk met een succesvolle beursgang als kroon op het werk. Korte tijd leek de bank zelfs op weg om de miljarden staatsgeld terug te verdienen. Toen verviel het herboren ABN Amro opnieuw in achterdocht, ruzies en zelfgenoegzaamheid. De bank bleek ook lichtzinnig bij het naleven van wetten en regels.

Waarom moest Gerrit Zalm per se weg? Wat was de rol van de staat en van minister Dijsselbloem van Financiën? En wat deden de toezichthouders?

In De Staatsbank reconstrueren onderzoeksjournalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh van Het Financieele Dagblad de verlammende relatie tussen overheid en bank en de onderhuidse spanningen die leidden tot een nieuwe machtsstrijd aan de top. Ruim tien jaar na dato worstelt dit voormalige icoon van het Nederlandse bedrijfsleven nog altijd met zichzelf.

Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh zijn onderzoeksjournalisten van Het Financieele Dagblad. Zij zijn meerdere keren genomineerd voor journalistieke prijzen, onder meer de Citi Journalistic Excellence Award en De Tegel voor publicaties over de gebeurtenissen achter de schermen bij abn Amro en ing.