De media buitelden dit weekend over elkaar heen om aandacht te schenken aan Bier voor Afrika, het nieuwe boek van Olivier van Beemen, dat afgelopen zaterdag verscheen. Zo was het boek meerdere malen het openingsonderwerp van het Radio 1-journaal en verschenen er artikelen over in onder andere NRC Handelsblad, Het ParoolAlgemeen DagbladFollow the Money, Noordhollands Dagblad en op nos.nl en nu.nl. In Trouw verscheen een interview met Van Beemen.

In het vervolg op zijn veelgeprezen Heineken in Afrika komt Van Beemen met veel nieuwe onthullingen over de schaduwkant van Heinekens enorme succes in Afrika. De biergigant maakt er miljarden winst, maar de bedrijfsvoering gaat gepaard met structurele misstanden als prostitutie, kinderarbeid en banden met corrupte regeringen. Toch is het boek geen kruistocht tegen Heineken, maar fungeert het als een rigoureus onderzoek naar de problemen waar een multinational in Afrika tegenaan loopt.

In NRC Handelsblad weidde Van Beemen zaterdag uit over een van de grootste problemen rondom Heinekens Afrikaanse bedrijfsvoering, namelijk de inzet van duizenden promotiemeisjes in volksbarretjes en cafés. Deze promotiemeisjes worden veelvuldig lastiggevallen en betast, en veel van hen gaan tegen betaling naar bed met klanten. ‘Bovendien zetten ook medewerkers van het agentschap en Heineken zelf de vrouwen onder druk om met hen naar bed te gaan,’ verklaarde Van Beemen. ‘Maar dan zonder betaling.’ De meisjes kampen ook met andere problemen: onderbetaling, geen vergoeding van medische kosten en verplicht meedrinken.

Van Beemen sprak over dezelfde problematiek in het interview met Trouw. Er werken in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos mogelijk al meer dan duizend promotiemeisjes, vertelde hij. Volgens de auteur weet Heineken hoe ernstig het probleem is, maar is er nog steeds ‘weinig of niets veranderd’ in Afrika. Dat terwijl de zwaarste misstanden volgens hem juist in Afrika plaatsvinden. ‘Het zijn geen incidenten, maar structuren: het is de werkelijkheid van zakendoen in Afrika,’ stelt de auteur. ‘Maar zolang de buitenwacht niet kritisch is op Heineken, verandert er weinig bij het bedrijf.’

Zelf verklaart Heineken dat de beschreven praktijken ‘volledig indruisen tegen waar ze als bedrijf voor staan’, en dat ze verdere stappen zullen zetten. Hieraan voegen zij toe dat de controle op de promotiemeisjes wordt bemoeilijkt door het feit dat zij voor externe bureaus werken.

Olivier van Beemen zal nog volop in de aandacht blijven. Zo zal hij binnenkort onder andere te gast zijn bij praatprogramma Pauw op NPO 1 en radioprogramma OVT op NPO Radio 1. Ook zal Follow the Money de komende tijd een aantal door hem geschreven rapportages over Heineken plaatsen.


Over Bier voor Afrika:

‘Maak er geen kruistocht van, daar ben je veel te jong voor,’ waarschuwde Heineken-topman Jean-François van Boxmeer de auteur tijdens hun eerste ontmoeting. Onderzoeksjournalist Olivier van Beemen beschouwde het als een aanmoediging nog dieper te graven, op zoek naar de Afrikaanse geheimen van de bierbrouwer.

Bier voor Afrika is een boek vol opzienbarende onthullingen en baanbrekende analyses die een nieuw licht werpen op de zakenwereld in Afrika. Het commerciële succesverhaal van Heineken gaat gepaard met veelvuldige schendingen van de eigen gedragscode en internationale richtlijnen. De brouwer raakte betrokken bij oorlogsmisdaden, corruptie en benadeelt de lokale fiscus door geld weg te sluizen via geheimzinnige constructies. ‘We hebben geen keus,’ antwoordt Heineken. Maar is dat echt zo?

Dit nieuwe boek is het resultaat van vijf jaar onderzoek en uitvoerige gesprekken met de directie van Heineken. Het is een vervolg op het veelgeprezen Heineken in Afrika, dat werd genomineerd voor de Lira Scherpenzeel Prijs voor uitzonderlijke buitenlandjournalistiek en tot vragen in de Tweede Kamer en het Europees Parlement leidde. Engelse en Franse vertalingen zijn in de maak.

 Olivier van Beemen is onderzoeksjournalist en publiceert in onder meer NRC, Le Monde, De Correspondent en Follow the Money. Tussen 2002 en 2012 was hij correspondent in Frankrijk voor Het Financieele Dagblad, Elsevier en Knack.

Ook interessant



‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi besproken in de Volkskrant en **** in De Standaard

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi besproken in de Volkskrant en **** in De Standaard

Zwarte september, de nieuwe roman van Sandro Veronesi, verscheen op vrijdag 7 maart. De roman neemt je mee naar het Italië in de zomer van 1972. Vorige week werd Zwarte…

Lees verder >
De verschijning van ‘Uit eten in Amsterdam’ van Maarten Hell & Charlotte Kleyn

De verschijning van ‘Uit eten in Amsterdam’ van Maarten Hell & Charlotte Kleyn

Afgelopen vrijdag vond in Hotel De Goudfazant de feestelijke boekpresentatie plaats van Uit eten in Amsterdam, een boek over vier eeuwen culinaire cultuurgeschiedenis in de stad. Historici Maarten Hell en…

Lees verder >
‘De bandagist’ van Marente de Moor besproken in HP/De Tijd en Nieuwsweekend

‘De bandagist’ van Marente de Moor besproken in HP/De Tijd en Nieuwsweekend

Vorige week verscheen De bandagist, de nieuwe roman van Marente de Moor, en werd gelijk uitgebreid besproken in HP/De Tijd en in de boekenrubriek van Nieuwsweekend. Volgens Arjan Peters (HP/De…

Lees verder >
‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

Vorige week werd Grace van Paul Lynch getipt in AD MEZZA en besproken in de Volkskrant. In Grace beschrijft Paul Lynch de Grote Hongersnood in 19de-eeuws Ierland. Volgens Hans Bouman…

Lees verder >
‘Hogere machten’ van Joost de Vries op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2025

‘Hogere machten’ van Joost de Vries op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2025

Joost de Vries maakt met zijn vorig jaar verschenen roman Hogere machten kans op de Libris Literatuur Prijs 2025. Volgens de jury is Hogere machten ‘zonder twijfel, Joost de Vries’…

Lees verder >
‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye op nummer 5 in de Boekentop 50 van NRC

‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye op nummer 5 in de Boekentop 50 van NRC

  Sprakeloos van Tom Lanoye staat op de 5de plaats in de lijst van de beste 50 Nederlandstalige boeken van de 21ste eeuw. De lijst werd samengesteld door de boekenredactie…

Lees verder >
Een interview met Dick Veerman in Trouw

Een interview met Dick Veerman in Trouw

Afgelopen woensdag verscheen er in Trouw een interview met Dick Veerman, Foodlog-hoofdredacteur en auteur van Daarom zijn boeren boos. Zijn boek biedt een brede en ook historische analyse van de…

Lees verder >
Joris Van Bladel te gast bij OVT en in gesprek met Knack

Joris Van Bladel te gast bij OVT en in gesprek met Knack

Afgelopen zondag was Joris Van Bladel te gast bij OVT om te praten over zijn nieuwe boek Land van het grote sterven: Hoe Rusland de westerse logica tart. In de…

Lees verder >