Afgelopen dagen is er een mediastorm ontstaan rondom het boek Gerlacus Buma, geschreven door Sybrand van Haersma Buma en Wiete Hopperus Buma. Gerlacus Buma, voorouder van de twee schrijvers, vocht als burgemeesterszoon in het leger van Napoleon, onder koning Willem I, bij Waterloo en in de Tiendaagse veldtocht. Sybrand van Haersma Buma en Wiete Hopperus Buma hebben zijn leven in Gerlacus Buma op een prachtige manier gereconstrueerd.

Afgelopen maandag vertelden de twee Bumaneven over de totstandkoming van hun werk in de uitzending van Pauw. ‘Wij wisten dat er een aantal brieven waren van Gerlacus, met name uit de tijd dat hij bij Napoleon in dienst moest. En we vonden nog veel meer brieven en we dachten meteen: dit is een verhaal.’ Voor het schrijven gebruikten de Buma’s brieven die de jonge Gerlacus vanaf het front naar zijn ouders stuurde. Van Haersma Buma vertelt dat het erg fascinerend was om persoonlijk in contact te komen met brieven die door Gerlacus geschreven waren vlak na grote veldslagen. ‘De zoektocht naar het boek is een heel bijzonder traject geweest.’ Kijk de uitzending van Pauw hier terug.

Ook de Volkskrant besteedde aandacht aan het boek. Volgens recensent Ariejan Korteweg doet Gerlacus Buma denken aan de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs. ‘Net als ridder Jan van Brederode, de middeleeuwse hoofdpersoon die Van Oostrom tot leven wekt, is Gerlacus Buma niet meer dan een radertje in de geschiedenis, uit de machinerie gelicht om zijn tijd tot leven te brengen. En net als ridder Jan voltrekt een deel van de militaire carrière van Gerlacus zich in krijgsdienst voor vreemde mogendheden.’ Lees de volledige bespreking in de Volkskrant hier.

Met Siebrand van Haersma Buma verscheen er een interview over het gloednieuwe boek in Algemeen Dagblad. Hierin vertelt de schrijver dat hij door de brieven nieuwsgierig werd naar wat zich erbuiten nog meer afspeelde. ‘Hoe heeft hij ervaren dat zijn paard onder hem vandaan wordt geschoten? Dat ze links en rechts van hem over lijken heen galoppeerden naar het volgende gevecht. Was hij in paniek? Hij schrijft naar huis dat hij nog wel zal vertellen over de details.’ Lees het volledige interview hier.

Deze week verschenen er ook stukken in het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant. In dagblad Trouw verschijnt volgende week een interview met de auteurs.


Over Gerlacus Buma:

Tussen de val van Napoleon en het ontstaan van Nederland in zijn huidige omvang ligt een ontstaansworsteling van een kwarteeuw. De Friese burgemeesterszoon Gerlacus Buma diende al die tijd als militair. Eerst gedwongen in het leger van Napoleon, daarna vrijwillig onder koning Willem i. Hij vocht bij Quatre-Bras, bij Waterloo en in de tiendaagse veldtocht. Maar zijn leven werd vooral beheerst door het jarenlange wachten in garnizoenssteden en legerkampen. Van daaruit schreef hij brieven naar zijn ouders in Friesland, die een heel persoonlijk inkijkje geven in zijn leven van alledag: een onzeker rondtrekkend bestaan dat grote gevolgen had voor zijn gezin en zijn gezondheid.
Zijn verre nazaten Sybrand van Haersma Buma en Wiete Hopperus Buma hebben het leven gereconstrueerd van deze militair, wiens leven niet de geschiedenis bepaalde – maar omgekeerd.

Sybrand van Haersma Buma (1965) is sinds 2012 politiek leider van het cda. Hij is tevens voorzitter van de cda-fractie in de Tweede Kamer. In 2016 verscheen van zijn hand bij Prometheus Tegen het cynisme. Sybrand Buma is naast zijn politieke functies onder meer lid van het bestuur van de familiestichting Buma en van het Mr. W.W. Bumaleen.

Wiete Hopperus Buma (1953) diende als officier bij de cavalerie en de Koninklijke Marechaussee en was daarna acht jaar officier van justitie. Hij is onder meer lid van het Kapittel der Militaire Willems-Orde, van het bestuur van de familiestichting Buma en van het Mr. W.W. Bumaleen.

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >