Menno Wigman (51) overleden


Tot ons grote verdriet is vanochtend, op 51-jarige leeftijd, Menno Wigman overleden aan de gevolgen van een hartziekte, onze grote dichter en vriend. Menno was een van de meest geprezen en geliefde dichters van ons land.

Menno debuteerde in 1997 met de veelgeprezen dichtbundel ’s Zomers stinken alle steden. Ook zijn volgende bundels, Zwart als kaviaar (Jan Campert-prijs), Dit is mijn dag, De wereld bij avond (Gedichtendagbundel), en Mijn naam is legioen werden door de literaire kritiek en het publiek omhelsd.

Naast zijn poëzie publiceerde Menno bloemlezingen, vertalingen, een keuze uit eigen werk (De droefenis van copyrettes), een essaybundel (Red ons van de dichters) en een autobiografisch boek, Het gesticht, over zijn tijd als poet in residence in de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Zijn werk is vertaald in onder meer het Engels, Frans en Duits.

Zijn laatste dichtbundel, Slordig met geluk, verscheen in 2016 en werd gisteren genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Het nieuws van die nominatie heeft hem nog bereikt.

Wij treuren om het verlies van een van de grootste dichters van ons taalgebied. Menno Wigman was een van die weinige dichters die zowel zijn vakgenoten als het grote, in literatuur geïnteresseerde publiek voor zijn dichtkunst wist te winnen. Zijn dood is een slag voor de Nederlandse poëzie.