Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had. In een interview in de Volkskrant vertelt hij hoe dit boek tot stand kwam, en wat de invloed van de pandemie was. Ook De Groene Amsterdammer interviewde Cunningham over zijn werk en over literatuur in het algemeen.

Cunningham was onlangs op auteursbezoek in Amsterdam en was toen onder andere te gast bij De Balie, waar hij in gesprek ging met schrijfster Connie Palmen over Dag, hun oeuvres en de literatuur.

Lees hier het interview in de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Bekijk hieronder het gesprek in De Balie terug.

Meer over Dag:
Drie dagen
Drie jaren
Eén familie, voorgoed veranderd

5 april 2019. In een nauw bemeten bovenwoning in Brooklyn wordt het wankele huwelijk van Daniel en Isabel in evenwicht gehouden door Isabels jongere broer Robbie. Robbie, de verloren ziel van de familie, die nog steeds op zolder woont; Robbie, die zich na de zoveelste mislukte relatie verliest in het verzonnen leven van zijn online alter ego; Robbie, wiens naderende vertrek het gezin dreigt op te breken.

5 april 2020. De wereld gaat in lockdown en de bovenwoning lijkt steeds meer op een gevangenis. De zesjarige Violet wil het gezin koste wat het kost beschermen, maar de elfjarige Nathan weigert zich aan de regels van zijn zusje te houden. Inmiddels communiceren Isabel en Daniel alleen nog maar met gefrustreerd gezucht en is de geliefde Robbie gestrand in IJsland, in een blokhut in de bergen, alleen met zijn gedachten – en zijn geheime leven op Instagram.

5 april 2021. Nu het gevaar in de buitenwereld is geweken, moet de familie een nieuwe werkelijkheid onder ogen zien. Wat hebben ze geleerd? Wat hebben ze verloren? Maar vooral: hoe moeten ze nu verder?

Dag is een meesterlijke familiesaga over overlevingskracht en standvastigheid, over verlies en liefde en over hoe de mensen die het dichtst bij je staan toch heel ver weg kunnen voelen.

Michael Cunningham
 (1952) is een van de grootste schrijvers van onze tijd. Hij werd wereldberoemd met zijn bestsellers BloedverwantenHuis aan het einde van de wereldDe urenStralende dagen en Bij het vallen van de avond. Voor De uren ontving hij zowel de Pulitzerprijs als de PEN/Faulkner Award. Het boek werd tevens verfilmd met onder anderen Meryl Streep en Nicole Kidman in de hoofdrollen.

‘In Dag komt Michael Cunninghams gave om memorabele personages te creëren, de wereld te laten zien in al haar vreemdheid en schoonheid en onverbiddelijk maar toch teder over liefde en verlies te schrijven geheel tot zijn recht.’
Colm Tóibín, New York Times-bestsellerauteur van De Tovenaar

‘Cunningham is een van de grote Amerikaanse schrijvers, en dit is weer een meesterwerk. In Dag toont hij zijn buitengewone talent voor het schrijven van grootse verhalen met complexe details, poëtisch taalgebruik en heldere, krachtige woorden, over herinnering, verbeelding, liefde, hoop en verlies. Het doet iets waar alleen goede boeken toe in staat zijn. Lees het en laat je erdoor veranderen.’
Andrew Sean Greer, met de Pulitzerprijs bekroonde auteur van De glorieuze reis van Arthur Less

‘Michael Cunningham is een eeuwige meester in het weergeven van het alledaagse met een scherp inzicht in de menselijke zwakheid. Hij is terug met een roman die de essentie van zijn stijl illustreert: weelderig, gretig en erudiet in zijn zoektocht. Als een ware dichter schept hij met zijn beschrijvingen een nieuwe wereld, verrijkt met zorg en mededogen en getint met de warme gloed van verdriet. Wat een verbluffende prestatie.’
Ocean Vuong, New York Times-bestsellerauteur van Op aarde schitteren we even

Dag is een roman over de hedendaagse val van de liefde. Michael Cunningham smeedt prachtige zinnen en vertelt tegelijkertijd een pijnlijk en meeslepend verhaal dat naadloos aansluit bij de tijd waarin wij leven. Het verhaal loopt zo verschrikkelijk soepel dat je die bijzondere dag wilt stilzetten en het boek en de personages nooit meer wilt laten gaan.’
Colum McCann, New York Times-bestsellerauteur van Laat de aarde draaien

 

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >
●●●● in NRC en bespreking in De Groene Amsterdammer voor ‘De steden, de mensen’ van Auke van der Woud

●●●● in NRC en bespreking in De Groene Amsterdammer voor ‘De steden, de mensen’ van Auke van der Woud

Auke van der Woud is bekend geworden met zijn diepgaande historische analyses van de maatschappelijke veranderingen in de negentiende en vroege twintigste eeuw in Nederland. Eerder besprak hij bijvoorbeeld al…

Lees verder >
‘Ik ben vrij’ van Lale Gül komt binnen op tweede plek in Bestseller 60

‘Ik ben vrij’ van Lale Gül komt binnen op tweede plek in Bestseller 60

Het nieuwste boek van bestsellerauteur Lale Gül, Ik ben vrij, verscheen vorige week dinsdag en kwam deze week meteen binnen op de tweede plek in de Bestseller 60. Ook haar…

Lees verder >
‘Tegen beter weten in’ van Alban Mik •••• in NRC

‘Tegen beter weten in’ van Alban Mik •••• in NRC

Het debuut van auteur Alban Mik, de verhalenbundel Tegen beter weten in, werd afgelopen vrijdag uitgebreid besproken in NRC door recensent Judith Eiselin. In haar recensie analyseert Eiselin verschillende verhalen…

Lees verder >