De Amerikaanse schrijver Michael Cunningham was onlangs te gast bij de 250ste aflevering van de podcast drie boeken van Wim Oosterlinck, waar hij praat met boekenliefhebbers over drie boeken die je volgens hen gelezen moet hebben. Michael Cunninghams recentste boek Dag, een familieroman, verscheen in november vorig jaar. Tijdens een recent auteursbezoek aan Nederland ontmoette hij Oosterlinck in de bibliotheek van het Ambassade Hotel. Daar vertelde hij over zijn liefde voor boeken en zinnen, hoe deze liefde is ontstaan, de drie boeken die je volgens hem gelezen moet hebben en over zijn schrijfappartement in New York.

Benieuwd naar de must-reads van Michael Cunningham? De podcast luister je hier terug.

Meer over Dag:
Drie dagen
Drie jaren
Eén familie, voorgoed veranderd

5 april 2019. In een nauw bemeten bovenwoning in Brooklyn wordt het wankele huwelijk van Daniel en Isabel in evenwicht gehouden door Isabels jongere broer Robbie. Robbie, de verloren ziel van de familie, die nog steeds op zolder woont; Robbie, die zich na de zoveelste mislukte relatie verliest in het verzonnen leven van zijn online alter ego; Robbie, wiens naderende vertrek het gezin dreigt op te breken.

5 april 2020. De wereld gaat in lockdown en de bovenwoning lijkt steeds meer op een gevangenis. De zesjarige Violet wil het gezin koste wat het kost beschermen, maar de elfjarige Nathan weigert zich aan de regels van zijn zusje te houden. Inmiddels communiceren Isabel en Daniel alleen nog maar met gefrustreerd gezucht en is de geliefde Robbie gestrand in IJsland, in een blokhut in de bergen, alleen met zijn gedachten – en zijn geheime leven op Instagram.

5 april 2021. Nu het gevaar in de buitenwereld is geweken, moet de familie een nieuwe werkelijkheid onder ogen zien. Wat hebben ze geleerd? Wat hebben ze verloren? Maar vooral: hoe moeten ze nu verder?

Dag is een meesterlijke familiesaga over overlevingskracht en standvastigheid, over verlies en liefde en over hoe de mensen die het dichtst bij je staan toch heel ver weg kunnen voelen.

Michael Cunningham
 (1952) is een van de grootste schrijvers van onze tijd. Hij werd wereldberoemd met zijn bestsellers BloedverwantenHuis aan het einde van de wereldDe urenStralende dagen en Bij het vallen van de avond. Voor De uren ontving hij zowel de Pulitzerprijs als de PEN/Faulkner Award. Het boek werd tevens verfilmd met onder anderen Meryl Streep en Nicole Kidman in de hoofdrollen.

Ook interessant



Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Jaap Smit werd in 2014 commissaris van de Koning, dit jaar gaat hij met pensioen. In zijn boek Zonder kompas geen koers dat op 30 augustus verschijnt beschrijft hij zijn…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

Eva Cukier is Rusland-correspondent voor NRC en schreef nadat ze vanwege de oorlog werd teruggehaald door haar werkgever het onlangs verschenen boek RuZland. In het boek staat de periode die…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Interview met Kees Moeliker in Volkskrant Magazine

Vorige week verscheen De kikkerkamasutra van Kees Moeliker, bioloog en directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. De Kikkerkamasutra is een bundel van 188 van zijn leukste columns en stukken…

Lees verder >
Astrid Roemer en Alara Adilow op Read My World Festival 2024

Astrid Roemer en Alara Adilow op Read My World Festival 2024

Dit jaar vind de 12de editie van het Read My World Festival plaats van 12-14 september in de Tolhuistuin in Amsterdam, een festival voor het geschreven en gesproken woord. Tijdens…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Sana Valiulina te gast in Zomergasten

In oktober verschijnt de nieuwe roman van Sana Valiulina, Waar alle wegen ophouden, over haar vader die de goelag strafkampen overleefde. Afgelopen zondag was de schrijfster te gast in Zomergasten,…

Lees verder >
Vier sterren voor Galeotti & Arutunyan in De Standaard

Vier sterren voor Galeotti & Arutunyan in De Standaard

Mark Galeotti en Anna Aruntunyan beschrijven in Ondergang hoe de Russische boef Jevgeni Prigozijn zich vanuit de gevangenis naar boven knokte, baas van de Wagner-militie werd, een mars voor gerechtigheid…

Lees verder >
Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >