Journalist en auteur Michael Wolff schreef Vuur en woede, het onthutsende verhaal van een insider in het Witte Huis van president Trump. Het sloeg in als een bom, werd het meest besproken boek van de afgelopen weken en staat al vijf weken lang in de Bestsellerlijst. Zowel NRC Handelsblad als de Volkskrant plaatsten afgelopen zaterdag uitgebreide interviews met de auteur.

In het interview met NRC Handelsblad vertelt Wolff uitgebreid over de totstandkoming van Vuur en woede. Na de verkiezingen vroeg de auteur aan Trump of hij hem een tijd mocht observeren. ‘Bij het woord “boek” verloor hij alle interesse. Maar hij zei geen nee,’ vertelt Wolff. Volgens de auteur is het de desinteresse van de president die hem in een lastig parket heeft gebracht. ‘De president leest niets, alleen koppen en artikelen die over hemzelf gaan. Hij kan niet luisteren en informatie absorberen. Bij een gifgasaanval in Syrië raakt Trump gestresst; niet over de aanval zelf, maar omdat hij over het onderwerp moet nadenken.’

Uit het interview wordt duidelijk dat niemand in het Witte Huis zich afvroeg wat Wolff precies aan het doen was, ondanks het feit dat hij elke week één á twee dagen in het Witte Huis te vinden was voor zijn onderzoek. ‘Er leefde een vaag idee dat de president dit had toegestaan. En de president had juist het vage idee dat iemand anders het had toegestaan.’ Wolff vertelt hoe hij vrij kon rondzwemmen in een organisatorisch en politiek vacuüm. ‘Trump is bijvoorbeeld trots op het Oval Office en laat er graag mensen binnen. Het gevolg? Allerlei ‘heimelijke figuren’ lopen de kamer binnen’, zo schrijft NRC.

In het Volkskrant-interview ligt de nadruk op Wolffs eigen kijk op het kabinet-Trump, waarin het volgens hem aan alle eendracht en vertrouwen ontbreekt. Zo brak Trump na het verschijnen van Vuur en woede met Steve Bannon, de architect van zijn campagne. Nu laait er tussen hen een vete. ‘Bannon beschouwt Trump als zijn creatie, maar ook steeds meer als de onwettige erfgenaam van de alt-rightbeweging, een soort monster van Frankenstein dat niet meer doet wat zijn schepper wil.’ Volgens de auteur bezit de president ‘geen enkele empathie’, waardoor zijn team altijd bang is dat hij iets stoms zal zeggen. ‘Trump heeft een spiekbriefje nodig om zijn emoties te tonen. Voor hem werken is een marteling. Hij leest niks, weet niks, is bovendien nog wreed ook.’

Wolff had zich, ondanks zijn felle kritieken, niet voorgenomen om Trump met zijn onderzoek te schandaliseren. ‘Ik had ook graag het verhaal geschreven van Trump als een onverwacht succes.’ Dat bleek echter niet de werkelijkheid, en Wolff acht de kans op impeachment reëel. ‘Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller is een ramp voor de staf. Iedereen heeft al een advocaat in de arm genomen.’ De auteur voorspelt dat het de instellingen die Trump ten val willen brengen, waaronder de FBI, Justitie en de media, dat nog voor het einde van zijn ambtstermijn zal lukken.

Vanavond zal Michael Wolff te zien zijn bij College Tour. De uitzending begint om 21.00 uur op NPO 2. Klik hier voor meer informatie. Op 27 februari en 3 maart worden er herhalingen uitgezonden. Het interview met NRC is hier terug te lezen, en klik hier voor het interview met de Volkskrant.


Over Vuur en woede:

Nog nooit is het eerste jaar van een Amerikaanse president zo stormachtig verlopen als dat van Donald Trump. Journalist Michael Wolff wist door te dringen tot de binnenste kringen van het Witte Huis en sprak er met tweehonderd ooggetuigen. In Vuur en woede vertelt hij het ware verhaal van de opvliegende en onvoorspelbare president en zijn entourage.

Vuur en woede is een onschatbare bron van nieuwe informatie over de chaos rondom Donald Trump. Michael Wolff beschrijft onder meer wat Trumps medewerkers werkelijk van hem vinden; wat Trump ertoe bewoog om te beweren dat hij door zijn voorganger Obama werd afgeluisterd; wat de ware reden was van het ontslag van James Comey als FBI-directeur; wie het brein van Trumps regering is na het ontslag van Steve Bannon; en hoe je tot Trump moet doordringen.

Nooit eerder heeft een Amerikaanse president zijn landgenoten zo tegen elkaar opgezet. En nooit eerder heeft een boek over een president zo veel stof doen opwaaien. Vuur en woede is het briljant geschreven, adembenemende relaas van een jaar van machtsstrijd en verdeeldheid in het machtigste land ter wereld.

Michael Wolff schreef reeds zes boeken en schrijft voor onder meer Vanity Fair, New York, USA Today en The Guardian. Hij woont in New York en heeft vier kinderen.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >