Vannacht was Miquel Bulnes, auteur van de gloednieuwe roman Reconquista, te gast bij het VPRO programma Nooit meer Slapen. Na het succes van zijn boek Het bloed in onze aderen, dat op de shortlist stond voor de Libris Literatuurprijs, komt Bulnes met een nieuw literair meesterwerk. Reconquista vertelt het verhaal van de strijd tussen mohammedanen en christenen in middeleeuws Spanje aan de hand van onvergetelijke personages.

De stempel ‘ridderroman’ doet volgens Bulnes het verhaal te kort. ‘Er werd natuurlijk heel wat afgevochten in die tijd, maar mijn interesse ligt meer bij de politieke intriges uit die tijd, de dichters uit die tijd en het gerommel binnen de kerk daar, hoe mensen elkaar dwars proberen te zitten.’ De auteur, die zelf half Spaans is, spreekt tijdens het interview over eventuele autobiografische elementen in zijn nieuwe boek. ‘Reconquista is niet zozeer een stukje familiegeschiedenis. Dat zit meer in Het bloed in onze aderen. Dat was veel persoonlijker, speelde zich af in de jaren twintig en was op mijn eigen familie gericht.’ Bulnes’ roman beantwoordt de vraag: Hoe is Spanje katholiek geworden? ‘ Volgens de auteur is dit een interessante vraag, omdat Spanje in de Middeleeuwen een rijk was wat enorm vooruitstrevend was op cultureel, wetenschappelijk en militair gebied.’

Later in het interview spreekt Miquel Bulnes over het schrijverschap. ‘Het grootste gedeelte van mijn boek heb ik in Spanje geschreven, in Madrid. Daar kon ik naar de centrale bibliotheek van Spanje en dat is fantastisch.’ Volgens de schrijver is dat de plek waar hij alle Spaanstalige boeken binnen een mum van tijd tot zijn beschikking kon hebben. Toch stelt hij: ‘Schrijven is niet supergezond voor je sociale leven. Je wordt ook niet gelukkig van schrijven. Het proces zelf is niet aangenaam.’ De voltooiing van een boek geeft volgens Bulnes echter wel veel voldoening. ‘Ik wilde al een boek schrijven toen ik twaalf jaar oud was. Je maakt iets wat helemaal van jezelf iets. Iets wat niet had bestaan zonder jou. Na afloop vergeet je een hoop van wat het je heeft gekost.’

Luister hier het interview met Miquel Bulnes terug.

Binnenkort zal Het Parool een groot interview publiceren met Miquel Bulnes. Ook zal Reconquista groots besproken worden in de Volkskrant en NRC Handelsblad.


Over Reconquista:

Tegen het einde van de elfde eeuw, tijdens een expeditie om voor koning Alfonso VI de beschermingsgelden te innen van de stadstaat Sevilla, raken de jonge Castiliaanse neven Eloy en Carmelo van elkaar gescheiden. Carmelo wordt in Sevilla onder de hoede genomen van een islamitische vizier, leert Arabisch en neemt dienst in het leger van Sevilla; Eloy wordt benoemd tot infanzón in het door Alfonso VI veroverde Toledo. Uiteindelijk zullen hun wegen elkaar pas weer kruisen wanneer zij tegenover elkaar staan op het slagveld.

Aan het begin van de twaalfde eeuw wordt de mozaraabse broeder Pius vanuit Toledo naar een klooster van de orde van Cluny gesommeerd om de biecht te horen van een stervende edele. Terwijl de edele de daadwerkelijke confessie eindeloos voor zich uit blijft schuiven, gaat Pius langzaamaan begrijpen naar wat voor plek hij precies is afgereisd en waarom juist hém deze taak is toebedeeld.

Reconquista is een schitterende, groots opgezette roman waarin Miquel Bulnes het fascinerende verhaal van de strijd tussen mohammedanen en christenen in middeleeuws Spanje subliem weet te vertellen aan de hand van een aantal onvergetelijke personages.

Miquel Bulnes (1976) schreef de romans Zorg, Lab en Attaque, waarna hij in 2011 de grote historische roman Het bloed in onze aderen publiceerde, dat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs terechtkwam en in het Frans werd vertaald.

 

De pers over Het bloed in onze aderen:

‘Het woord “ambitieus” schiet tekort voor deze spannende en goedgeschreven roman over de opmaat naar de Spaanse Burgeroorlog.’
Pieter Steinz, NRC Handelsblad

‘Buitengewoon meeslepend.’
Hassan Bahara, De Groene Amsterdammer

‘Een imponerend boek. Bulnes zet zich met Het bloed in onze aderen in één klap op de kaart als een van onze belangrijkste jonge schrijvers.’
Arie Storm, Het Parool ****

‘Het literaire hoogtepunt van 2011.’
Jeroen Vullings, Vrij Nederland

‘Bulnes houdt met een verbluffende techniek overzicht over alle verwikkelingen. Dat hij erin is geslaagd binnen al deze dimensies en wervelende actie personages van vlees en bloed te creëren, is een grootse prestatie.’
Juryrapport Libris Literatuurprijs 2012

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >