Mirthe van Doornik wint ANV Debutantenprijs


Mirthe van Doornik is een van de winnaars van de ANV Debutantenprijs 2019! Haar boek Moeders van anderen is gisteren door de lezersjury verkozen tot het beste debuut van 2018. Er werden 80 titels op een longlist genomineerd voor de prijs; uit deze 80 werken koos een vakjury 3 werken voor op de shortlist. De ANV Debutantenprijs werd dit jaar voor de 24e keer uitgereikt, dit jaar was het eerste jaar dat er meer dan één winnaar was. De winnaars werden in het Dordrechts museum bekendgemaakt door de winnares van vorig jaar, Rinske Hillen. Wim van Gelder, de voorzitter van de ANV, reikte de prijzen uit. De andere genomineerden waren Marieke Lucas Rijneveld en Persis Bekkering. De genomineerde en de winnaars ontvingen een geldbedrag en werden alledrie geïnterviewd.

Meer informatie over de ANV Debutantenprijs vindt u hier.


Over Moeders van anderen:

 Een buitenwijk in de jaren negentig. De zusjes Nico en Kine hebben eigen regels om de wereld bij elkaar te houden. Altijd in de voorste metrowagon staan, altijd een groene trui dragen op donderdag. Maar de belangrijkste regel: nooit praten ze over hun moeder, nooit over haar drankgebruik, nooit over de dingen waar ze bang voor zijn.
Reikhalzend kijken ze uit naar het moment dat ze een scooter kunnen kopen. Maar terwijl ze hun wereld langzaam uitbreiden lijkt vooral Kine zich te ontplooien. Nico daarentegen raakt steeds meer vervreemd van haar leeftijdsgenoten. Nauwkeurig analyseert ze de rampen die er om hen heen gebeuren, tot ze in haar fatalisme niet meer ziet welke ramp er werkelijk op hen afkomt.
Van Doornik heeft een bijzonder talent om lichtvoetig over de worsteling met onveiligheid, onmacht en loyaliteit te schrijven. Moeders van anderen is een geestige, ontroerende roman over een disfunctionele familie met een groot verlangen naar het leven.

Mirthe van Doornik (1982) is journalist en documentairemaker. In 2016 vestigde Van Doornik zich als veelbelovend schrijftalent: ze won zowel de vakjuryprijs van de NPO Boekenweek Schrijfwedstrijd als de Scheltema Schrijversacademie. Moeders van anderenis haar debuut.

‘Twee zussen verstrikt in het drama van een drinkende moeder: aangrijpend, vol humor en met een continue onderliggende dreiging – een debuut van formaat.’ Thomas Rosenboom