‘Monstrum’ besproken in Het Parool


Recensent Dries Muus schrijft in Het Parool over Monstrum van Miquel Bulnes dat er veel over de roman te zeggen valt ‘maar niet dat ­Miquel Bulnes zich een aanhanger toont van het adagium “less is more”. Dat is maar goed ook. Er zijn weinig Nederlandse auteurs die binnen één roman de grote kwesties van onze tijd kunnen aankaarten.’

Het knappe aan de schrijfstijl van Bulnes vindt Muus dat de plot weliswaar alle kanten op­schiet, maar ‘dat altijd helder blijft waar het in de kern om gaat’:

‘Bulnes werpt continu nieuwe vragen op en laat de lezer gissen tot aan de laatste pagina’s, maar nooit hinderlijk lang. Steeds bewaart hij het juiste evenwicht tussen informatie delen en achterhouden, met elk hoofdstuk voert hij de spanning en het belang van het onderzoek op.’

U leest deze recensie hier terug.


Over Monstrum:

Op een tafel in een Baskische kelder heeft iemand geschreven in bloed:
Ze zijn onder ons.
Ze zijn met velen.
Als we ze vinden maken we ze allemaal af.

Wanneer Estyr Bosvelt solliciteert naar een vertrouwensfunctie bij Binnenlandse Zaken wordt ze voor het bijbehorende veiligheidsonderzoek geïnterviewd door de AIVD. De dienst blijkt in het bijzonder geïnteresseerd in Estyrs verloofde Jean-Pierre, een paleogeneticus die een jaar eerder omkwam bij een verkeersongeval.

De vragen brengen haar terug naar de periode net na Jean-Pierres dood, toen ze geconfronteerd werd met het dubbelleven dat hij leidde, en toen ze leerde dat je sommige fossielen maar beter met rust kunt laten.


Miquel Bulnes (1976) debuteerde in 2003 met de ironische roman Zorg. Zijn laatste werken zijn de grote en succesvolle historische romans Het bloed in onze aderen (shortlist Libris Literatuur Prijs) en Reconquista. In 2018 publiceerde hij de roman/thriller Openbaringen, die tegelijkertijd als graphic novel verscheen.