Afgelopen donderdag verscheen er een uitgebreide bespreking in Elsevier van het recent verschenen boek Waarom boeddhisme werkt van de Amerikaanse psycholoog Robert Wright. Wright legt in zijn boek uit hoe onze geest door middel van evolutie vatbaar is geworden voor illusies en frustraties. Op een humoristische en eerlijke manier laat hij zien dat de radicale ideeën van het boeddhisme ons kunnen helpen om de wereld en onszelf te begrijpen, en zo een gelukkiger leven te leiden.

Recensent Gerry van der List vertelt dat het betoog van Wright af en toe best ingewikkeld kan worden. Dit lost de psycholoog volgens Van der List vervolgens op door ‘zijn betoog te illustreren met praktische voorbeelden’. Zo noemt hij het voorbeeld dat de auteur gebruikt waarin hij zich van zijn kaakpijn bevrijdde door zijn aandacht te verleggen naar andere dingen. Dit zou hij ‘heel knap’ doen. Wright zou alleen inspelen op zaken die van belang zijn voor de westerse lezer. ‘Hij gaat niet in op het geloof van boeddhisten in bijvoorbeeld reïncarnatie en uiteenlopende godheden. Als een pragmaticus wijst hij alleen op het nut van boeddhistische praktijken en rituelen.’ Lees hier de volledige bespreking in Elsevier. 

Volgens Trouw-recensent Wolter Huttinga, die het boek eerder bekroonde met vier sterren, is Wrights taal prettig nuchter en bevat veel zelfrelativerende humor. Daarnaast, stelt de recensent, ‘kan hij meesterlijk goed een betoog opzetten’. De kopjes en hoofdstuktitels zouden erom smeken gelezen te worden. Huttinga concludeert: ‘Het is een intelligent en uitdagend betoog dat veel boeiende inzichten bevat. Wright weet het vaak gevat te brengen. Ook geeft dit boek nuchtere en weloverwogen beschouwingen over allerlei boeddhistische concepten die snel vaag en onbegrijpelijk kunnen worden.’ Lees hier de volledige recensie in Trouw.

Eerder werd het boek al uitgebreid besproken in radioprogramma OVT. Klik hier om de volledige uitzending terug te luisteren.


Over Waarom boeddhisme werkt:

Wij mensen zijn niet gauw tevreden. Dat is ook helemaal niet de bedoeling; de evolutie heeft ervoor gezorgd dat onze geest vatbaar is voor allerlei illusies en frustraties. Angst, hebzucht, depressie – ze zitten ingebakken in onze natuur.
Niemand weet dat beter dan Robert Wright, die in zijn universitaire carrière al jaren onderzoekt hoe de evolutionaire psychologie een verklaring kan geven voor onze mentale problemen.
Maar in Waarom boeddhisme werkt beschrijft hij ook de oplossing ervoor. En die ligt niet bij Darwin, maar bij Boeddha. De eeuwenoude methoden van het boeddhisme blijken namelijk een geweldig medicijn tegen de mankementen van de menselijke geest.
Wright baseert zijn verhaal op persoonlijke ervaringen, op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en op de oudste wijsheden. Op een humoristische en eerlijke manier laat hij zien dat de radicale ideeën van het boeddhisme ons kunnen helpen om de wereld en onszelf te begrijpen, en zo een gelukkiger leven te leiden.

Robert Wright gaf les in religie en psychologie aan de universiteiten van Princeton en Pennsylvania, en doceert tegenwoordig aan het Union Theological Seminary. Zijn vorige boek, The Evolution of God, werd genomineerd voor een Pulitzerprijs.

‘Wrights boek is uitdagend, informatief en in veel opzichten zeer bevredigend.’ – The New York Times

‘Ook al ben ik katholiek, dit boek heeft me niet onberoerd gelaten. De bergen aan psychologisch onderzoek, verhelderd door Wrights grappige en soms zoekende persoonlijke bespiegelingen, hebben me overtuigd om vroeger op te staan dan mijn kinderen en te mediteren.’ – National Review

‘Wrights combinatie van theoretische ambitie en bescheiden en grappige confidenties levert een unieke prestatie op, in plaats van een uit formules bestaand “doe”-boek is het een fascinerend “probeer-het-eens-het-kan-geen-kwaad”-boek.’- The Atlantic

‘Een sublieme prestatie.’ – Adam Gopnik, The New Yorker

Ook interessant



Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >