Nausicaa Marbe te gast bij ‘Kunststof’


Afgelopen week was Nausicaa Marbe te gast bij Kunstof op NPO Radio 1, waar ze sprak over haar onlangs verschenen boek Wachten op het Westen.

Presentator Jellie Brouwer en Nausicaa Marbe praten samen over haar jeugd in Roemenië, over haar vlucht naar Nederland en over de coronacrisis. Marbe vergelijkt Roemenië met een ‘gevangenis’ en een leven in ‘onvrijheid’. Het idee van haar nieuwe boek is ontstaan tijdens het begin van de coronacrisis, een crisissituatie die haar deed denken aan haar jeugd in Roemenië.

Toen de coronacrisis uitbrak kwam het ‘onbehagelijke gevoel’ van Roemenië weer boven drijven: ‘De paniek was die om buiten de geschiedenis te vallen. Dat is een heel raar gevoel. Maar ik heb het communisme ervaren als een periode die niet mee ging met de normale ontwikkeling van de wereld.’

Vanaf dat moment is Marbe gaan nadenken: ‘Hoe leef je met onvrijheid?’.

Marbe wilde met haar nieuwe boek deze vraag beantwoorden en onderzoeken hoe men ‘onder de naarste omstandigheden’ er toch iets van kan maken: ‘Misschien even geduld hebben en erop vertrouwen dat het beter wordt’.

 

U kunt de uitzending hier luisteren.


Over Wachten op het Westen:

Lege schappen in de supermarkt. Rijen voor de winkels. Grenzen dicht. Verboden bijeenkomsten in huis en mensen die afstand van je houden, alsof je verdacht bent. Het begin van de coronacrisis, toen het leven radicaal veranderde, onzeker en benauwend werd, voelde voor Nausicaa Marbe akelig vertrouwd aan. Het gevoel opgesloten te zijn, de gedachte dat de tijd stilstaat, dat het echte leven zich later zal afspelen, in een betere wereld, had ze eerder meegemaakt.
De lockdown voerde haar direct terug naar haar jeugd in communistisch Roemenië. Die ervoer ze als een negentien jaar durende quarantaine in een dictatuur waar schaarste en onderdrukking heersten. De mensen waren bang, maar tegelijkertijd levenslustig en rebels. In het artistieke milieu van Boekarest waarin ze opgroeide genoot ze ondanks alles een gelukkige jeugd. Dankzij ouders die hun leven niet door politieke terreur lieten vergallen.
Wachten op het Westen is een even persoonlijk als origineel relaas over opgroeien in onvrijheid, achter gesloten grenzen en onder absurde regels, waarin een kind al vroeg een politiek bewustzijn ontwikkelt en blijft verlangen naar vrijheid, openheid en eerlijkheid – en naar het Westen.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Nausicaa Marbe is een Nederlands schrijver, columnist en journalist van Roemeense komaf. Ze is de auteur van onder andere Mândraga, waarvoor ze het Charlotte Köhler Stipendium kreeg, en Smeergeld, dat werd bekroond met de Diamanten Kogel. Ze was zeven jaar columnist voor de Volkskrant en schrijft sinds 2013 een wekelijkse column voor De Telegraaf.