Nederlands Dagblad bespreekt ‘De kwetsbare welvaart van Nederland’ van Lintsen, Veraart, Smits en Grin
Vandaag verscheen er een mooie bespreking van het recent verschenen De kwetsbare welvaart van Nederland, geschreven door Harry Lintsen, Frank Veraart, Jan Pieter Smits en John Grin, in Nederlands Dagblad. De kwetsbare welvaart van Nederland vertelt het fascinerende verhaal van de manieren waarop de samenleving in de afgelopen tweehonderd jaar de problemen rond welvaart en duurzaamheid wist op te lossen. En hoe men zich soms door de gekozen oplossingen geconfronteerd zag met weer nieuwe problemen. Klimaatverandering, economische crisis, uitputting van grondstoffen, werkloosheid, verlies aan biodiversiteit. Dit zijn de keerzijden van het huidige, welvarende Nederland. Het boek is het eindproduct van een jarenlange samenwerking tussen meerdere universiteiten en het CBS.
Recensent Willem Bouwman stelt dat Lintsen, Veraart, Smits en Grin de overgang van armoede en voedselschaarste in de negentiende eeuw naar welvaart en overvloed in de twintigste eeuw beschrijven. ‘Zij spreken van de overgang van een circulaire economie, waarin wind en water de voornaamste energiebronnen waren, naar een lineaire economie, waarin de fossiele energiebronnen maar één keer gebruikt kunnen worden en voor vervuiling en onbehagen zorgen.’
In het boek wordt duidelijk gemaakt dat massaproductie en economische groei armoede verminderden, maar tegelijkertijd maakten deze factoren men afhankelijk van fossiele brandstoffen. ‘De auteurs pleiten voor duurzaamheid’, zegt Bouwman, ‘een circulaire economie, waarin het draait om het behoud van natuurlijk kapitaal.’
Lees hier de volledige bespreking in Nederlands Dagblad.
Eerder verscheen er al een uitgebreide bespreking in Trouw en een interview met Harry Lintsen en Frank Vervaart in het Eindhovens Dagblad.
Over De kwetsbare welvaart van Nederland:
Klimaatverandering, economische crisis, uitputting van grondstoffen, werkloosheid, verlies aan biodiversiteit… Dit zijn de keerzijden van het huidige, welvarende Nederland. Maar dergelijke problemen zijn zeker niet uniek voor onze moderne tijd. Ook in het verleden worstelden de Nederlanders met de vraagstukken van welvaart, welzijn en duurzaamheid. Denk aan de armoede, de bedreiging van de volksgezondheid, de woningnood, de strijd tegen het water. Bovendien waren er in elke generatie groepen die zich zorgen maakten over de verandering van het landschap en de verontreiniging van bodem, lucht en water.
De kwetsbare welvaart van Nederland vertelt het fascinerende verhaal van de manieren waarop de samenleving in de afgelopen tweehonderd jaar de problemen rond welvaart en duurzaamheid wist op te lossen. En hoe men zich soms door de gekozen oplossingen geconfronteerd zag met weer nieuwe problemen.
Nederland staat ook vandaag de dag voor de uitdaging om zijn hulpbronnen voor de komende generaties in stand te houden. We hebben grote ambities: een overschakeling op hernieuwbare energiebronnen en het hergebruik van alle materialen en producten. Kunnen we met het oog op een duurzame toekomst leren van de geschiedenis?
Harry Lintsen (1949) is emeritus hoogleraar techniekgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven. Frank Veraart (1970) is techniekhistoricus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Jan-Pieter Smits (1966) is hoogleraar duurzaamheid aan de Technische Universiteit Eindhoven en senior statistisch onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). John Grin (1961) is hoogleraar systeeminnovaties aan de Universiteit van Amsterdam.