Proeftuin Italië, het gloednieuwe boek van Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn, werd vandaag lovend besproken in Nederlands Dagblad. Het boek schetst een levendig portret van de Italiaanse geschiedenis. Daarnaast leggen de auteurs uit, in het licht van de Italiaanse verkiezingen van afgelopen zondag, waarom Italië een voorloper is op het gebied van moderne politiek, in tegenstelling tot wat vaak over de Italiaanse politiek gedacht wordt.

Volgens het Nederlands Dagblad moeten stellen Corduwener en Weststeijn dat wij als West-Europeanen eens moeten ophouden met neerkijken op de Italianen wat betreft de politieke situatie. ‘De stelling van beide historici is duidelijk: de ruim honderdvijftigjarige geschiedenis van de eenheidsstaat Italië staat bol van politieke experimenten die vroeg of laat elders navolging kregen. Sterker nog: de politiek van ons deel van de wereld is er blijvend door veranderd, of het nu ging om de vorming van de natiestaat of de opkomst van het populisme.’

Recensent Ruurd Ubels spreekt lovend over Proeftuin Italië  door de vernieuwende inzichten die het teweeg zou brengen. ‘Proeftuin Italië is een aantrekkelijk boek. Waarom? Omdat het bestaande beelden vergruist en nieuwe inzichten biedt.’ Hij stelt dat het boek een originele blik geeft op politieke processen.

Lees hier de volledige bespreking in Nederlands Dagblad.


Over Proeftuin Italië:

Iedereen kent Italië als een prachtig land, rijk aan cultuur, esthetiek en heerlijk eten. Maar waar het de politiek aangaat, wordt Italië vaak gezien als een land dat achterloopt, met politici als showpremier Silvio Berlusconi en de komiek Beppe Grillo.
Proeftuin Italië draait dit perspectief radicaal om en biedt een nieuwe visie op Italië als juist de trendsetter van de moderne politiek. Sinds de eenwording in 1861 heeft het land namelijk een voortdurende reeks experimenten gelanceerd om de kloof tussen burger en politiek te overbruggen. Die Italiaanse experimenten zijn vervolgens elders nagevolgd: Mussolini introduceerde het fascisme ver voordat Hitler de macht greep, Berlusconi wees de populisten in Europa en Amerika al in de jaren negentig de weg.
In Proeftuin Italië doen historici en Italië-kenners Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn de meeslepende geschiedenis van Italië uit de doeken, van Garibaldi in de negentiende eeuw tot Grillo nu. Aan de hand van politieke sleutelfiguren, maar ook romans, films en muziek vertellen ze hoe het mooiste land van Europa uitgroeide tot proeftuin van de moderne wereld.

Historicus Pepijn Corduwener (1986) is gespecialiseerd in de geschiedenis van democratie in naoorlogs Europa. Hij is als universitair docent verbonden aan de Universiteit Utrecht en publiceerde eerder The Problem of Democracy in Postwar Europe.
Historicus Arthur Weststeijn (1980) was jarenlang verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut Rome en doceert nu Italiaanse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde eerder De radicale Republiek en Nederlanders in Rome.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >