Nicolas Cheviron en Jean-Francois Pérouse spreken op Erdoğan-evenement in De Balie


Het afgelopen jaar was voor Turkije een zwart jaar vol politieke onrust, getekend door angst, geweld: tientallen aanslagen en een mislukte coup. Al deze ontwikkelingen vonden plaats onder het bewind van president Recep Tayyip Erdoğan. Glijdt Turkije onder president Erdoğan af naar een dictatuur of houdt hij juist de Turkse samenleving bijeen als nieuwe vader van Turkije?

Aanstaande maandag 27 februari vindt er in De Balie een groot evenement plaats waarbij gesproken wordt over een van ‘s werelds machtigste leiders met de Franse Turkije kenners Nicolas Cheviron en Jean-Francois Pérouse, die Erdoğan al meer dan twintig jaar volgen. Recent schreven zij een grote, veelgeprezen biografie over hem, waarin ze op bijzondere wijze schetsen hoe Erdoğan zich als branie uit de volkswijk ontpopte tot raspoliticus en uitgroeide tot een machtig Turks leider.


Moderator Eelco Bosch van Rosenthal onderzoekt samen met hen en schrijver en journalist Betsy Udink en de Turks-Nederlandse fotograaf Ahmet Polat (“Fotograaf des Vaderlands 2015”) de opkomst, rol en toekomst van een wereldleider die zowel geprezen als gevreesd wordt.

Kunnen we Erdoğan zien als democratisch gekozen leider, zoals Erdoğan zichzelf beschouwt, of handelt hij als een ware dictator? Wat betekent de mislukte staatsgreep voor de macht en positie van Erdoğan? Staat, met de gewelddadige politieke ontwikkelingen in Turkije, zijn leiderschap op scherp of is zijn invloed als wereldleider groter dan ooit?

Over Erdoğan. Nieuwe vader van Turkije?:

Over het land en over de leider kun je bijna alleen in vraagzinnen spreken. Is Turkije een vriend met vijandige grillen of eerder een tegenstander die soms een aardig gezicht trekt? Is het een macht in opkomst of juist een land dat op de rand van de afgrond staat? En wat wil Recep Tayyip Erdoğan, sinds 2003 de Turkse leider? Is hij een vernieuwer of wil hij terug naar de tijd van de sultans? Is voor hem democratie een doel of een middel voor dubieuze doeleinden, zelfs voor persoonlijk gewin? Verdient hij ons vertrouwen of moeten we hem wantrouwen?
De Franse Turkije-kenners Nicolas Cheviron en Jean-François Pérouse gaan in Erdoğan. Nieuwe vader van Turkije? op zoek naar de moeilijk te achterhalen realiteit van de zeemanszoon die een hoofdrolspeler op het wereldtoneel werd.
De auteurs, die al bijna twintig jaar de opkomst van Erdoğan volgen, schreven de eerste grote biografie van de man die, met name sinds de mislukte staatsgreep van juli 2016, door de wereld met argusogen wordt bekeken.

Nicolas Cheviron, journalist, woont sinds 2000 in Turkije en volgt voor diverse Franse en niet-Franse media de Turkse actualiteit. Jean-François Pérouse, geograaf, is vanaf 1999 werkzaam in Turkije, de laatste jaren als directeur van het al bijna een eeuw in Istanbul gevestigde Institut Français des Études Anatoliennes.

‘Een magistrale biografie.’ France Arménie

‘In tegenstelling tot eerdere boeken over Erdoğan, in Turkije gepubliceerd, heeft deze biografie de verdienste heel nauwgezet te zijn; de feiten worden gescheiden van de vele mythes die de persoonlijkheid van de leider omringen.’ Le Monde