Niek Pas vanavond te gast bij Nooit Meer Slapen
Vanavond is Niek Pas, auteur van het onlangs bij Uitgeverij Prometheus verschenen boek De razende Republiek, te gast bij radioprogramma Nooit Meer Slapen. Pas zal tijdens de uitzending ingaan op zijn laatste boek waarin hij de Franse geschiedenis schildert met een vlotte en bekwame pen, een sterk ontwikkeld gevoel voor historische relevantie. Afgelopen vrijdag schreef buitenlandcorrespondent Herman Veenhof een stuk over het boek in Nederlands Dagblad, waarin hij De razende Republiek een ‘gloedvol boek’ noemt. Bovendien kent recensent Marnix Verplancke het boek vandaag vier sterren toe in Knack Focus. Verplancke schrijft dat het boek je ‘heel snel en op bijzonder toegankelijke wijze door ruimte en tijd leidt, zonder ooit oppervlakkig te worden’.
De uitzending van Nooit Meer Slapen is vanavond om middernacht te luisteren op NPO Radio 1.
Over het boek:
Meer dan ooit worstelt Frankrijk met zichzelf in een wereld die snel verandert. De Republiek is razend. Is dit altijd zo geweest? Hoe wortelt Frankrijk eigenlijk in het verleden?
De Franse geschiedenis heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Grootse gebeurtenissen, meeslepende intriges en revolutionaire figuren hebben deze geschiedenis gevormd tot het Frankrijk van vandaag. In dit boek komen de meest invloedrijke gebeurtenissen van het verre en het recentste verleden aan bod om zo tot de kern van Frankrijk door te dringen.
Niek Pas schildert de Franse geschiedenis met een vlotte en bekwame pen, een sterk ontwikkeld gevoel voor historische relevantie en een scherp oog voor detail. Van de rotstekeningen van Lascaux tot het presidentschap van Emmanuel Macron, de Franse geschiedenis blijft boeien.
Niek Pas (1970) is historicus en Frankrijk-specialist. Sinds 2010 is hij verbonden aan het Instituut Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Zijn specialisatie is Franse geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw, evenals de dekolonisatie van het Franse Empire (Algerije). Zijn belangstelling gaat uit naar politiek en cultuur.