Nieuwe kruisvaarders besproken in Trouw*****


Nieuwe kruisvaarders van Sander Rietveld is met vijf sterren beoordeeld in Trouw. In dit boek doet Rietveld onderzoek naar de vraag ‘waarom voelen rechtse populisten en een aantal calvinisten, pinkstergelovigen, evangelische christenen en conservatieve katholieken zich toch zo tot elkaar aangetrokken?’ Rietvelds ‘degelijk gedocumenteerde verhaal zal links en rechts enkele schellen van de ogen doen vallen’, volgens recensent Marijke Laurense.

U leest de recensie hier terug.

In een interview met Trouw gaat Rietveld verder in op het verband tussen orthodoxe radicaal rechts en orthodox christendom. Hij beschrijft ‘hoe twee elementen die band smeden: een zelfde gevoel van slachtofferschap en een gezamenlijk dromen van een christelijk rijk.’

Hoewel de meeste christenen volgens Rietveld niks moeten weten van ‘het antisemitisme en het openlijke racisme van radicaal-rechtse volksmenners als Baudet’ spreken politici als Baudet toch ook een deel van hen aan:

‘Nogal wat orthodoxe christenen voelen zich slachtoffer van een samenleving die overwegend ongelovig is. Van een seculiere, linkse, liberale elite die te gronde richt wat er over is aan waarden uit de tijd ‘dat we een christelijke natie waren’.’

U leest het interview hier terug.


Over Nieuwe kruisvaarders:

De woedende meute die in januari 2021 het Amerikaanse Congres bestormde droeg kruisen, christelijke vlaggen en spandoeken met Jesus saves. Voor God, volk en vaderland. Op een vreemde manier lijkt het christendom verstrengeld geraakt met radicaal-rechtse idealen. Rechtse populisten flirten opzichtig met het geloof. Thierry Baudet spreekt over ‘onze fantastische religie’. Tegelijk voelt een deel van de conservatieve christenen zich aangetrokken tot het gedachtegoed van bodem en bloed. Christelijke partijen nemen rechts-populistische retoriek en standpunten over. Hoe komt dat?

Sander Rietveld groeide op in een orthodox-protestants milieu in de Biblebelt. Met verbazing ziet hij rond Forum voor Democratie en PVV oude bekenden uit deze wereld terug. Waarom laten zij en andere christenen zich meenemen op de populistische muziek? Rietveld onderzoekt zijn eigen verleden en duikt in christelijke netwerken. Hij neemt radicaal-rechtse groeperingen en internationale geldstromen onder de loep om het verbond tussen gelovigen en rechtse populisten bloot te leggen. Die zoektocht voert de lezer langs calvinistische geldschieters, evangelische eindtijdpredikers en katholieke sektes die dromen van een christelijk Rijk.


Sander Rietveld is politicoloog en werkt als onderzoeksjournalist voor het televisieprogramma Zembla. Hij maakte uitzendingen over de financiële handel en wandel van Donald Trump en over de Russische connecties van Thierry Baudet.