NRC bespreekt ‘Tekenen van het universum’ ●●●●


Afgelopen weekend werd de nieuwste roman van Emy Koopman, Tekenen van het universumgerecenseerd in NRC Handelsblad.

Recensent Thomas de Veen noemt het boek ‘smakelijk, meeslepend’. De ondertitel van de roman luidt “verslag van een obsessie” maar volgens De Veen maakt ‘Koopmans zelfbewustzijn er meteen meer van dan haar particuliere verslag: als schrijver kan ze diepte toevoegen, reflectie. […] Ze neemt de vrijheid van de essayist en gebruikt haar betrekkingswaan om interessante en onverwachte verbindingen te leggen, raakt verzeild in gedachten en komt tot prikkelende inzichten – en voorziet de wereld op die manier van betekenis.’

De Veen benadrukt hoe herkenbaar de gevoelens en gedachtegangen van het hoofdpersonage Emy zijn: ‘Het is een geluk dat Koopman zowel kan psychologiseren als analyseren, dat ze voelt én denkt én patronen ziet’.

Volgens De Veen is Tekenen van het universum ‘een absolute aanrader bij het liefde-thema van deze Boekenweek’. Hij waardeert de roman met vier ballen.

Lees de recensie hier.


Over Tekenen van het universum:

Tijdens de opnames voor een televisieserie vindt er een sneeuwstorm plaats waardoor Emy en haar Frans-Canadese fixer in dezelfde hotelkamer belanden. Er is een wederzijdse aantrekking, maar omdat beiden al een relatie hebben houden ze zich in. Als ze besluiten met elkaar in contact te blijven, raken ze verstrikt in een emotionele affaire die steeds verder ontspoort.
Dat is het uitgangspunt van Tekenen van het universum, maar de reis waarop Emy Koopman je meeneemt voert veel dieper dan het verhaal van deze willekeurige onmogelijke liefde. Dit is een boek over hoe we onszelf verliezen in romantische relaties, over hoe grenzen overschreden worden en over hoe we die laten overschrijden. Een boek dat de vraag stelt hoe we kunnen losbreken uit patronen die voor ons lijken te zijn uitgetekend en in hoeverre we dat willen. Scherp, spannend, intiem en prachtig geschreven. Een boek om heel dicht tegen je aan te drukken.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Emy Koopman (1985) is schrijver, onderzoeker en journalist. Ze publiceerde onder meer in De Groene AmsterdammerDe Gids en de Volkskrant. Ook presenteerde ze de VPRO-reisserie Paradijs Canada. Haar debuutroman Orewoet (2016) werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Haar tweede roman, het beklemmende Het boek van alle angsten, haalde de top 10 van de nieuwe leeslijst Nederlands. Tekenen van het universum is haar eerste autobiografische boek.