NRC en Knack bespreken ‘Natriumchloride’


Natriumchloride van Jussi Adler-Olsen is besproken in de ‘iedereen leest’-rubriek van NRC Handelsblad en in het Belgische opinietijdschrift Knack. Natriumchloride is het negende deel in de Serie Q van de Deense auteur.

‘De serie Q van thrillerauteur Jussi Adler-Olsen (71) is ongekend populair en dat is terecht’, aldus Kester Freriks in NRC Handelsblad. ‘Naast een thriller is dit boek een aanklacht tegen machtsmisbruik. Dat is bijzonder.’ De hoofdpersonages Carl, Assad en Rose ‘veranderen van een politie-eenheid voor onopgeloste zaken in mensenredders. De spanning neemt bladzijde na bladzijde toe.’

Recensent Johanna Spaey voegt het volgende hier aan toe: ‘Jussi Adler-Olsen niet de eerste Deense auteur die zijn maatschappijkritiek en ongenoegen over de gang van zaken op het nationale en internationale politieke toneel in een thriller stopt, maar hij is wel een van de weinigen die dat met een flinke dosis humor doet, hoe vreselijk de dingen ook zijn die zijn personages en zijn Q-team overkomen’.  Spaey waardeert het boek namens Knack met ★★★★.

Lees het artikel in het NRC Handelsblad hier.

De recensie in Knack is hier terug te lezen.


Over Natriumchloride: 

Op haar zestigste verjaardag pleegt een vrouw zelfmoord. Haar dood leidt tot de heropening van een onopgeloste zaak uit 1988. In eerste instantie lijkt dit niet iets voor afdeling Q, maar Carl Mørcks superieur ziet dat anders en laat hem de kwestie opnieuw onderzoeken. Vervolgens blijkt dit de omvangrijkste en ingewikkeldste zaak te worden waarbij Rose, Assad, Gordon en Carl ooit betrokken zijn.
Al drie decennia lang worden mensen het slachtoffer van een sluwe moordenaar die doodt zonder dat iets naar hem verwijst. Hij kiest zijn slachtoffers en het tijdstip van de daad met uiterste zorg en precisie. Dertig jaar lang is niemand in staat geweest hem te stoppen. Terwijl de coronamaatregelen het onderzoek verder compliceren, beweegt een andere oude zaak zich naar Carl toe als een giftige slang die zijn prooi heeft gespot.
Het is drukker dan ooit op afdeling Q en de tijd dringt, want de moordenaar is nog lang niet klaar.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Jussi Adler-Olsen (1950) is dé ongekroonde koning van de Scandinavische misdaadliteratuur. De boeken uit zijn Serie Q worden over de hele wereld vertaald. Van de serie zijn in Nederland meer dan 1,3 miljoen exemplaren verkocht.