Ode aan Ischa Meijer bij OBA Live


Op 14 februari 2020 is het 25 jaar geleden dat Ischa Meijer overleed. Op die dag  brengt OBA Live een ode aan deze veelzijdige en roemruchte journalist/schrijver, begenadigd en veelzijdig interviewer. Theodor Holman ontvangt een keur aan gasten die herinneringen aan Ischa Meijer ophalen, vertellen over zijn betekenis en samen een portret schilderen van een van de meest bijzondere journalisten van de 20e eeuw.

Gasten zijn o.a. Ronit Palache, Gijs Groenteman, Michiel van Erp, Wim Noordhoek en Annet Mooij.

Het programma wordt rechtstreeks uitgezonden door Salto, via oba.nl/obalive en Facebook Live.

Kaarten (gratis) voor deze special reserveert u hier.


Ter gelegenheid van Ischa’s 25e sterfdag verschijnt eind januari Zó, en niet anders:

25 jaar geleden overleed Ischa Meijer (1943-1995), de journalist, columnist en interviewer, maar als je mensen spreekt die hem hebben meegemaakt, is het alsof ze hem gisteren nog op de tv hebben gezien. Zelden heeft een Nederlandse journalist zo’n overrompelende indruk gemaakt als Ischa Meijer. Hij veroverde de harten van zijn publiek met zijn even geestige als ontroerende columns, aangrijpende en confronterende televisie-interviews en spraakmakende radioprogramma’s.

Naast interviews, een bijna dagelijkse literaire krantenrubriek ‘De Dikke Man’, gedichten en toneelstukken schreef Ischa Meijer drie werken die behoren tot het allerbeste wat in de Nederlandse literatuur aan naoorlogse egodocumenten verscheen: Brief aan mijn moeder, het hartverscheurende boek waarin Ischa Meijer voor het eerst een stem geeft aan de tweede generatie joodse oorlogsslachtoffers; de autobiografische roman Een rabbijn in de tropen, waarin Ischa de relatie tussen een seculiere zoon en zijn orthodoxe vader onderzoekt en zich afvraagt wat het betekent om een jood te zijn; en Hoeren, zijn documentaire en persoonlijke relaas van een hoerenloper.

In Zó, en niet anders zijn deze drie schitterende klassiekers voor het eerst samengebracht. Een even uniek als tijdloos document.

Over Brief aan mijn moeder:

‘Net als bij Kafka is Brief aan mijn moeder een litanie zonder eind, afgewisseld met cynische conclusies.’

Carel Peeters, Vrij Nederland

 

‘Alles wat over het thema familie is geschreven, zelfs door Kafka, verbleekt en lijkt haast wel futiel bij Brief aan mijn moeder van Ischa Meijer.’

Elsbeth Etty, nrc Handelsblad

 

‘Achteraf moet worden erkend dat Meijer met zijn vlijmscherpe observaties een indringend beeld gaf van het functioneren van een gezin dat in de schaduw van de oorlog moest leven.’

Nieuw Israëlietisch Weekblad

 

Ischa Meijer (1943-1995) was een van de grootste journalisten van de twintigste eeuw. Zijn columns, verhalen, interviews en reportages behoren tot de meest gelezen, bekeken, beluisterde en vooral gevreesde van het land.