‘Heineken in Afrika’ genomineerd voor de Lira Scherpenzeel Prijs
Vandaag is bekendgemaakt dat Heineken in Afrika van Olivier van Beemen genomineerd is voor de Lira Scherpenzeel Prijs. Deze prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en is een samenvoeging van de Dick Scherpenzeelprijs en de Lira Correspondentenprijs. Jaarlijks zal de beste journalistieke productie op het gebied van ‘grensverleggende buitenlandjournalistiek’ de Lira Scherpenzeel Prijs in ontvangst mogen nemen. De prijs is een initiatief van Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en Vice Versa, het journalistieke platform over mondiale samenwerking. De jury van 2016 bestaat uit Hans Laroes (voorzitter), Naïma Azough en Saskia Dekkers. De uitreiking is op donderdag 26 mei in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) te Amsterdam. Voor meer informatie zie de site van Vice Versa.
Over Heineken in Afrika:
Als geen ander bedrijf dringt Heineken door tot de nerven van Afrikaanse samenlevingen. De multinational, al sinds de jaren dertig actief op het continent, beseft dat de toekomstige groei grotendeels hiervandaan moet komen. Heineken in Afrika is het resultaat van drie jaar diepgravend journalistiek onderzoek naar de Afrikaanse activiteiten van de Nederlandse bierbrouwer, waarbij de auteur alle Afrikaanse landen bezocht waar Heineken een dochteronderneming heeft en honderden betrokkenen sprak.
Olivier van Beemen besteedt aandacht zowel aan de aspecten die Heineken met trots vervullen, zoals lokale economische impact en kennisoverdracht, als aan zaken die de brouwer liever verborgen houdt, zoals politieke relaties, corruptie en ongewenste maatschappelijke gevolgen. Hij komt daarbij tot opmerkelijke ontdekkingen en conclusies.
Heineken in Afrika geeft niet alleen inzicht in het moderne Afrika, maar is ook een onthullende casestudy over het functioneren van een multinational op een – in ondernemersjargon – veelbelovend maar uitdagend continent.
Olivier van Beemen (1979) is schrijver en journalist. Hij was jarenlang werkzaam als correspondent in Parijs voor onder meer Elsevier, Knack, en Het Financieele Dagblad, en schreef daarover het veelgeprezen boek In Parijs.