Olivier van Beemen, Ties Dams en Stefan Vermeulen op de longlist van de Brusseprijs 2019
Vandaag is bekendgemaakt dat De nieuwe keizer van Ties Dams, HEMA van Stefan Vermeulen en Bier voor Afrika van Olivier van Beemen zijn genomineerd voor de Brusseprijs 2019.
De longlist van de Brusseprijs 2019, de prijs voor het beste journalistieke boek, is met twintig titels langer dan ooit. ‘Dat doet recht aan de grote kwaliteit van het aanbod van non-fictie dit jaar’, zegt juryvoorzitter en Nieuwsuur-journalist Bas Haan, die zelf in 2018 de Brusseprijs won met zijn boek De rekening voor Rutte.
Samen met Bas Haan zal Tv-presentator Humberto Tan en Midden-Oosten journalist Brenda Stoter Boscolo de jury vormen van de Brusseprijs 2019. De prijs bestaat sinds 2006 en wordt jaarlijks toegekend door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP).
In april wordt de shortlist van vijf titels bekendgemaakt. Op 15 juni wordt bekend wie de Brusseprijs 2019 wint. Aan de Brusseprijs is een geldbedrag van 10 duizend euro verbonden.
Meer informatie over de prijs vindt u hier.
Over De nieuwe keizer:
Vergeet Trump, vergeet Poetin. Geen enkele wereldleider heeft meer invloed op jouw toekomst dan China’s machtigste man sinds Mao, Xi Jinping.
En wat weet je van hem? Dat dacht ik al.
De nieuwe keizer onthult het verborgen verhaal van Xi’s leven. Het vertelt van zijn vaders strijd als prins in Mao’s revolutie tot Xi’s meedogenloze zuiveringen in de slangenkuil van de Communistische Partij. Wat blijkt? Xi ís de Chinese macht. En die macht maakt zich op voor wereldheerschappij.
Welke ideeën bepalen Xi’s beleid? Wie zijn de vertrouwelingen van de keizer, wie zijn vijanden? En wat betekent het voor onze welvaart en veiligheid dat keizer Xi zijn invloed over de wereld razendsnel uitbreidt? Leven wij in zijn keizerrijk?
Dit boek is geschreven voor iedereen die wil weten hoe het spel van de macht werkt en hoe zijn nieuwe meester het speelt. Auteur Ties Dams laat je diep in de ogen kijken van de man die de komende eeuw bepaalt wat macht betekent. De nieuwe keizer is hét boek over Xi Jinping: nooit eerder werd het spannende verhaal van zijn leven zo compleet verteld.
Ties Dams (1993) is schrijver en strateeg. De Chinese staat bestudeert hij al sinds zijn studies tot filosoof, politicoloog en econoom in Utrecht, Londen en China. Aleph, zijn adviespraktijk, ontwikkelt strategie voor politiek en overheid. Hij is lid van de Nationale Denktank.
Over Hema:
De hema is ons nationale warenhuis. Rookworsten en tompoezen, kinderpyjama’s en handdoeken, lippenstift en beha’s – lekker degelijk, voor een lage prijs.
In juni 2007 komt ‘onze’ hema in handen van het Britse investeringsfonds Lion Capital. Wat een gelukkig huwelijk moet worden, draait uit op een drama. hema worstelt ineens met een miljoenenschuld, duikt diep in de rode cijfers, klanten blijven weg, personeel en leveranciers worden uitgeknepen. Op het hoofdkantoor gaat het steeds meer over rendement, en steeds minder over rookworst.
De ondergang lijkt nabij. Maar dan werpt topondernemer Marcel Boekhoorn zich in oktober plotseling als redder op. Hij verlost hema van de Britten. hema is weer thuis, maar de schade is groot.
In hema onthult Stefan Vermeulen het drama dat zich de afgelopen jaren achter de schermen heeft afgespeeld. Hoe raakte het oer-Hollandse winkelbedrijf gevangen in de klauwen van het Londense casinokapitalisme? En hoe kwam hema daar weer uit? Een thriller uit het hart van het Nederlandse zakenleven.
Stefan Vermeulen (1983) is onderzoeksjournalist. Eerder verscheen van zijn hand Heineken na Freddy, dat in 2017 genomineerd werd voor de Brusseprijs.
Over Bier voor Afrika:
‘Maak er geen kruistocht van, daar ben je veel te jong voor,’ waarschuwde Heineken-topman Jean-François van Boxmeer de auteur tijdens hun eerste ontmoeting. Onderzoeksjournalist Olivier van Beemen beschouwde het als een aanmoediging nog dieper te graven, op zoek naar de Afrikaanse geheimen van de bierbrouwer.
Bier voor Afrika is een boek vol opzienbarende onthullingen en baanbrekende analyses die een nieuw licht werpen op de zakenwereld in Afrika. Het commerciële succesverhaal van Heineken gaat gepaard met veelvuldige schendingen van de eigen gedragscode en internationale richtlijnen. De brouwer raakte betrokken bij oorlogsmisdaden, corruptie en benadeelt de lokale fiscus door geld weg te sluizen via geheimzinnige constructies. ‘We hebben geen keus,’ antwoordt Heineken. Maar is dat echt zo?
Dit nieuwe boek is het resultaat van vijf jaar onderzoek en uitvoerige gesprekken met de directie van Heineken. Het is een vervolg op het veelgeprezen Heineken in Afrika, dat werd genomineerd voor de Lira Scherpenzeel Prijs voor uitzonderlijke buitenlandjournalistiek en tot vragen in de Tweede Kamer en het Europees Parlement leidde. Engelse en Franse vertalingen zijn in de maak.
Olivier van Beemen is onderzoeksjournalist en publiceert in onder meer NRC, Le Monde, De Correspondent en Follow the Money. Tussen 2002 en 2012 was hij correspondent in Frankrijk voor Het Financieele Dagblad, Elsevier en Knack.