Online debat met Frans-Paul van der Putten


Op 30 november organiseert het Clingendael China Centre een online debat met Frans-Paul van der Putten over zijn recent verschenen boek De wederopstanding van China. Samen met Luuk van Middelaar zal hij vraagstukken uit zijn boek behandelen, waarbij vooral wordt ingegaan op de vragen van het publiek. Het debat wordt geleid door Monika Sie Dhian Ho, directeur van Instituut Clingendael.

Via deze link kunt u zich aanmelden om deel te nemen aan het debat.


Over De wederopstanding van China:

De opkomst van China als wereldmacht lijkt een recent fenomeen, maar heeft een lange voorgeschiedenis. De wederopstanding van China volgt de ontwikkeling van China’s rol op het wereldtoneel, vanaf de opiumoorlogen tot nu. Wat begon als een reactie op Europa’s koloniale invloed is geleidelijk veranderd in het Chinese streven om in de wereld een leidende rol te spelen. China is steeds beter in staat de wereldorde te vormen, maar wordt daardoor ook zelf gevormd.

Frans-Paul van der Putten beschrijft hoe China’s relatie met grote mogendheden zich in de afgelopen 180 jaar heeft ontwikkeld, hoe deze relatie van invloed is geweest op de manier waarop China nu zelf een wereldmacht wordt, en wat dit betekent voor Europa en voor de Chinees-Amerikaanse betrekkingen.


Dr. Frans-Paul van der Putten is coördinator van het Clingendael China Centre en heeft meer dan twintig jaar ervaring met de bestudering van China. Van 2006 tot 2012 was hij de hoofdredacteur van het tijdschrift Itinerario, over de geschiedenis van Europese koloniale expansie.