De gloednieuwe roman van Lawrence Osborne, Schitterende dieren, wordt bestempeld als een ‘briljante psychologische thriller’ door JAN Magazine. Het boek vertelt het verhaal van de Britse rijkeluisdochter Naomi en de Amerikaanse Samantha, afkomstig uit een eenvoudig Amerikaans gezin. Tijdens hun vakantie op het idyllische Griekse eiland Hydra ontmoeten ze de vluchteling Faoud. Samen besluiten de jonge vrouwen hem te helpen een nieuw bestaan op te bouwen. Wanneer er echter een moord wordt gepleegd op het eiland worden ze gedwongen hun loyaliteiten te opnieuw in overweging te nemen.

Het boek is volgens de recensent echter nog veel meer dan alleen een fantastische thriller. ‘Het woord ’thriller’ doet deze even zinnenprikkelende als urgente roman haast tekort.’ Het boek zou namelijk lezen als een trein, maar tegelijkertijd gaat het belangrijke en beladen actuele onderwerpen als de vluchtelingencrisis niet uit de weg. ‘Schitterende dieren van Lawrence Osborne is een heerlijke pageturner waarin bijkans prangende maatschappelijke kwesties aan de kaak worden gesteld.’

Eerder werd het boek al getipt door Trouw en GRAZIA. Ook ELLE is razendenthousiast over de ‘meesterlijke, enorm spannende roman over ongelijkheid en een gebrek aan idealen.’


Over Schitterende dieren:

Naomi, een Britse rijkeluisdochter, en Samantha, een Amerikaanse uit een eenvoudig gezin, ontmoeten elkaar in de zomer op het sprookjesachtige Griekse eiland Hydra. Tijdens een wandeling stuiten ze op een armoedig geklede, slapende jongeman, Faoud, een vluchteling uit het oosten.
Naomi overtuigt Sam ervan de vreemdeling te helpen en hem een kans te geven een bestaan op te bouwen. Maar als er een moord plaatsvindt en een onderzoeker op het eiland verschijnt, worden de twee jonge vrouwen gedwongen om vast te stellen bij wie hun eigenlijke loyaliteit berust.
Schitterende dieren 
is een sfeerrijk meesterwerk waarin Lawrence Osborne de klassenspanningen beschrijft tussen rijke Europeanen en de lokale en allochtone mensen die hen bedienen. Het is een uniek verhaal over twee onbezonnen jonge vrouwen in een idyllische setting, dat uitloopt op een drama met ingrijpende, morbide consequenties.

Lawrence Osborne (1958) studeerde aan Cambridge en Harvard, en woonde achtereenvolgens in Frankrijk, Italië, Marokko, Mexico, Turkije en tegenwoordig in Bangkok, Thailand. Hij publiceerde enkele romans en reisboeken en schrijft voor onder meer The New YorkerForbes en Harper’s MagazineSchitterende dieren is zijn eerste roman die in het Nederlands verschijnt.

‘Osborne is zowel een voortreffelijk stylist als een scherpe waarnemer. Laat ik er geen doekjes om winden: dit is een geweldig boek. Het is heel moeilijk weg te leggen en het oefent een lugubere aantrekkingskracht uit.’
Lionel Shriver, The Washington Post

‘Osborne is een ongelooflijk goede observator van privilege, waarbij hij de riten en rituelen van de hogere klassen met onfeilbare precisie en een onderstroom van venijn beschrijft. De roman doet denken aan schrijvers als Georges Simenon. Osborne is wel beschreven als een erfgenaam van Graham Greene, en net zoals Greene is hij geïnteresseerd in wat je een morele thriller zou kunnen noemen.’
Katie Kitamura, The New York Times Book Review

‘Gevoelig en elegant geschreven. Een meesterlijke en subtiele psychologische thriller die morele ambiguïteit onderzoekt vanuit verschillende perspectieven.’
BBC Culture

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >