Özcan Akyol, auteur van Turis, en Mano Bouzamour, auteur van De belofte van Pisa, zullen samen met collega-auteur Elfie Tromp het Literatour Boekenweekgeschenk 2017 schrijven. De drie bekende en succesvolle schrijvers zullen elk een kort verhaal schrijven wat in gebundelde 3PAK vorm cadeau wordt gedaan aan alle middelbare scholieren van Nederland. Het boek is bedoeld om jongeren weer enthousiast te maken voor verhalen en het schrijverschap, maar vooral om deze scholieren weer te laten geniet van lezen. Naast het boek zullen 25 schrijvers – waaronder Prometheus auteurs Özcan Akyol, Mano Bouzamour en David Pekfo – van 16 tot en met 24 september ook over dit belangrijke onderwerp praten door persoonlijk de scholen te bezoeken. Voor meer informatie over Literatour 2017, klik hier.

Beide auteurs waren onlangs veelvuldig in de media. Zo was Bouzamour recent te gast bij Pauw en werd de documentaire Mano Bouzamour: De belofte op NPO 2 uitgezonden over zijn turbulente leven. Akyol verscheen gisteren als gast bij DWDD om over zijn nieuwe docuserie De neven van Eus te vertellen (zie hieronder).

Over Eus:

Dé literaire sensatie!

Dit is geen roman over multiculturalisme, geen successtory van een arme sloeber die zich opwerkt tot invloedrijke ondernemer, of het sentimentele relaas van een crimineel die weer op het rechte pad komt. Dit is het verhaal van Eus.

Özcan Akyol (1984) studeerde journalistiek en Nederlands. Hij ontwikkelde zich van straatschoffie tot een ware literaire belofte en werd een zeer spraakmakende auteur. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste literaire schrijvers van zijn generatie.

‘Na Eus zal de vaderlandse literatuur nooit meer dezelfde zijn.’ Joost Zwagerman

 ‘Een literair talent van heb ik jou daar.’ Paul Witteman

‘Özcan Akyol kan erg goed schrijven en zijn keel is oprecht. Eus is een indrukwekkend, ontluisterend, hilarisch en beloftevol boek.’ Ronald Giphart

‘De Fransen hebben Céline, de Amerikanen Bukowski, maar nu hebben wij Özcan Akyol, de eerste echt gewetenloze schrijver van Nederland.’ Teun van de Keuken

‘Dankzij Eus is Özcan Akyol de leukste, talentrijkste en sympathiekste Nederlander van Turkse afkomst uit Deventer die ik ooit heb leren kennen.’ Herman Brusselmans

‘Noem me een male chauvinist pig, maar ik houd van de schrijfstijl van Özcan Akyol.’ Eddy Terstall

‘Veel Nederlandse literatuur lijkt op elkaar. Özcan Akyol is anders. Niet alleen zijn verhaal is origineel, de manier waarop hij het opschrijft is dat ook.’ Robert Vuijsje

‘Scherpzinnig commentator van sociale schijnheiligheid.’ NRC Handelsblad

Eus is een boek om een beetje bang van te worden.’ Het Parool

‘Akyols zinnen hebben schwung.’ Trouw

‘Een literaire ster.’ VARA-gids

‘Akyol past in het straatje van Jan Cremer.’ NRC NEXT

‘Het resultaat van al dat lezen van wereldliteratuur is te horen aan het eloquente taalgebruik van Akyol.’ De Volkskrant

Over De belofte van Pisa:

Sam, thuis Samir genoemd, is aangenomen op een elitair lyceum. Zijn broer die in de zware criminaliteit zit laat hem een belofte afleggen: Sam moet als enige in de familie zijn vwo-diploma halen. Terwijl vooroordelen, sluimerende criminaliteit en het onbegrip van zijn familie hem blijven achtervolgen, ontvouwt zich een coming of age-verhaal vol drama, humor en seks.

De belofte van Pisa, de debuutroman van Mano Bouzamour (1991), stond enige tijd in de bestseller top 60 en de film-, theater- en hoorspelrechten werden verkocht. Bouzamour schrijft wekelijks een vurige column in Het Parool, die veel reacties oplevert.

‘Een verhaal met schwung, humoristische en spitse dialogen en zinnen die doorspekt zijn met swingende straattaal. Bouzamour jongleert met zijn woorden (…), een speels Nederlands dat in de literatuur van harte welkom is.’ NRC Handelsblad ****

 ‘Aan de vitaliteit van zijn kunstige taal laat zich bovenal Bouzamours talent aflezen.’ Frankfurter Allgemeine Zeitung

‘Dit is de Reve van de islam. Bouzamour verschaft zich met een daverend debuut toegang tot de eregalerij van de Nederlandse letteren.’ Reformatorisch Dagblad

 ‘Vol onweerstaanbare warmte en humor. Bouzamour zit vol bravoure, en moeilijk te weerstaan is hij zeker, ook op papier.’ Trouw

‘Enthousiasme en gretigheid kenmerken Mano Bouzamour.’ de Volkskrant

‘Mano weet hoe het is om op te groeien bij Marokkaanse ouders in de beruchte Diamantbuurt en kan er fantastisch over vertellen. Toen ik hem ontmoette, dacht ik: als-ie dit op papier krijgt, dan moet iedereen dit lezen. En nu heeft-ie het op papier gekregen.’ Joris Luyendijk

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >