Maandag presenteerde Özcan Akyol, beter bekend als Eus, zijn langverwachte roman Afslag 23 op de uitgeverij. Het eerste exemplaar overhandigde hij aan Matthijs van Nieuwkerk (bekijk de video van VI hieronder voor een sfeerimpressie van de bijzondere avond). Op dinsdagavond lanceerde Akyol zijn boek vervolgens bij maar liefst drie verschillende programma’s. Allereerst schoof hij aan voor een gesprek bij Khalid & Sophie, vervolgens zat hij aan tafel bij Vandaag Inside en hij sloot de avond af met een nachtelijk interview van een uur bij Nooit Meer Slapen.
Bekijk hier de uitzending van Khalid & Sophie.
Luister hier de uitzending van Nooit meer slapen.
Meer over Afslag 23:
In Afslag 23 doet het hoofdpersonage Eus, een jongen die opgroeit aan de zelfkant van de maatschappij, zijn uiterste best om door schade en schande iets van zijn leven te maken.
Wonderlijk genoeg heeft hij de perfecte vriendin, vindt hij al snel een baan als vertegenwoordiger en reist hij in die hoedanigheid kriskras door Nederland.
Terwijl zijn leven op papier de betere kant op gaat, voelt Eus zich na elke nieuwe ervaring kleiner worden. In alle spiegels die hem worden voorgehouden ziet hij iemand anders, met wie hij zich moeilijk kan vereenzelvigen. Vooral in de buurt van zijn jeugdvrienden, twee paradijsvogels, vraagt hij zich af wat er eigenlijk van hem is overgebleven.
Eus scalpeert de hypocrisie van de middenklasse en ontdekt algauw dat hij iedereen moreel kan verslaan, met uitzondering van één iemand: zichzelf. Dat leidt tot een terugval in oude gewoontes, die niet per se door iedereen worden gewaardeerd.
Afslag 23 is de nieuwe roman van Özcan Akyol, beter bekend als Eus. Als geen ander weet hij de bittere ernst van het leven te verpakken in inktzwarte humor. De rauwe taal in en de ongekende vaart van dit boek maken van de auteur een ongrijpbaar fenomeen. Eus is een van de belangrijkste literaire stemmen van zijn generatie.
Özcan Akyol is televisie- en radiomaker, columnist, maar vooral schrijver van twee spraakmakende romans (Eus en Toerist) en van het meestbesproken Boekenweekessay van de laatste jaren, Generaal zonder leger.