Özcan Akyol wint Cultuurprijs Overijssel 2016
De Cultuurprijs Overijssel is dit jaar gewonnen door Prometheus-auteur Özcan Akyol. De prijs wordt toegekend aan iemand die een culturele en sociale waarde heeft voor de provincie Overijssel. De winnaar van de Cultuurprijs Overijssel 2016 ontvangt een beeld en een geldbedrag van 1000 euro. Gisteren werd de prijs uitgereikt tijdens een speciale avond in Theater Odeon in Zwolle. Akyol ontving de Cultuurprijs uit handen van Ank Bijleveld, de Commissaris van de Koning en in dit verband voorzitter van de jury. De jury noemde Akyol een levenskunstenaar, die zich in een onvoorstelbaar tempo tot opiniemaker ontwikkeld en die ondertussen van de geborgenheid van het Oosten houdt. Hij schrijft op een intrigerende manier en spreekt daarbij bovendien ook een jonge doelgroep aan.
Akyol publiceerde drie jaar geleden zijn debuut Eus en afgelopen jaar zijn eveneens succesvolle en goed ontvangen boek Turis, dat het verhaal vertelt over de zoektocht van Akyol naar diens problematische vader. Akyol is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse medialandschap als veelgevraagde gast bij tal van actualiteitenprogramma’s. De auteur schrijft wekelijks columns voor De Stentor, VARAgids en Algemeen Dagblad. Binnenkort heeft hij zijn eigen talkshow in Deventer, de woonplaats van de schrijver.
Over Turis:
‘Ik kan niet anders, jongen,’ antwoordde Turis. ‘Ik voel me vermorzeld, het is alsof al mijn organen zijn afgestorven, het lijkt of een vuur alles in mijn lichaam heeft verkoold.’
Hij stak zijn handen in de zakken van zijn pantalon. Voor iemand die een streep onder zijn leven wilde zetten stond hij er erg relaxed bij – bijna laconiek.
‘Ik wil naar bed,’ zei ik tussen het snikken door. ‘Dit slaat nergens op.’ Mijn broer trok me tegen zijn lichaam aan, ik drukte mijn hoofd in de spijkerstof van zijn jas.
‘We gaan zo,’ fluisterde hij. ‘Rustig maar.’
‘Potdomme, ik sta hier om jouw werk af te maken, goddeloos kind, het duurt nog maar een paar minuten, dan hang ik aan die takken.’ Turis wees naar de loofboom. ‘Ken je dan helemaal geen schaamte? Is er geen grens aan jouw barbarij? Moet ik tot op het bot worden vernederd? Laat me op zijn minst rustig naar de andere wereld gaan.’
In een arbeiderswijk in Deventer woedt een gezinsstrijd die dagelijks wordt aangewakkerd door vader Turis, een onaangepaste dronkaard en hoerenloper, iemand zonder geweten. Hij komt jarenlang weg met zijn escapades en intimidaties die het hele gezin gegijzeld houden.
Maar dan grijpt de jongste zoon een geheim aan dat zijn moeder al een decennium met zich meedraagt om zijn vader voorgoed uit hun levens te verdrijven. Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid krijgt hij al snel tegenwerking uit onverwachte hoek. De zoon dient zich opnieuw te verhouden tot zijn vader, zijn moeder en vooral tot zichzelf.
‘Keiharde, rauwe roman’. Matthijs van Nieuwkerk, De Wereld Draait Door
‘Met zijn nieuwe boek lost Özcan Akyol zijn belofte meer dan in. Turis is een overrompelende roman over een vader, een zoon en een moeder. Ontroerend, hard en weergaloos.’ Ronald Giphart
‘Een literair talent van heb ik jou daar.’ Paul Witteman
‘De literaire opmars van Özcan Akyol is niet meer te stuiten.’ Trouw
‘Een vermakelijke en soms aangrijpende roman.’ Het Parool