Parham Rahimzadeh geïnterviewd in het Rotterdams Dagblad


In een interview met het Rotterdams Dagblad vertelt Parham Rahimzadeh over zijn onlangs verschenen boek Arab. Arab vertelt niet het verhaal van Rahimzadeh, maar de auteur gebruikt zijn jeugdervaringen wel als inspiratiebron. Zo heeft hij bijvoorbeeld de dood van zijn moeder en een goede jeugdvriend in zijn boek verwerkt:

‘Dat zijn autobiografische elementen die uiteraard enorme indruk hebben gemaakt en die ik ook in mijn boek heb verwerkt. Verder ben ik met die criminele gasten opgegroeid, heb het van dichtbij meegemaakt, dus ik weet waarover ik schrijf.’

Rahimzadeh hoopt vooral dat Arab de lezer tot minder zwart-witdenken aan zal zetten. Ook vindt hij dat er nog veel werk te verrichten is, zeker in achterstandswijken.

‘Als we drones naar Mars kunnen sturen, dan zouden we toch ook dit moeten kunnen oplossen?’

 

U leest dit interview hier terug.


Over Arab:

Bassam. De jongen om wie je op straat met een boog heen loopt. Een gestolen fiets ruilt hij voor een blok hasj en daarmee begint zijn weg die hem zal leiden naar de troon van de discotheek. Hij voorziet jou van medicinaal genot wanneer het je uitkomt, en jij wilt hem terugsturen naar zijn ‘eigen land’ als je hem niet meer wilt tolereren.

Maar Bassam heeft dromen, terwijl hij met zijn bende van ellende in twee werelden leeft: in een sombere achterbuurt van Schiedam en tegelijk permanent in liefdevolle gedachten aan zijn overleden moeder.

Arab is het rauwe, ontroerende debuut van Parham Rahimzadeh, over een vwo-leerling die in drugs handelt om voor zijn depressieve vader te kunnen zorgen. Met Arab kruip je in de psyche van een jongen die omringd is door criminaliteit maar eruit wil komen als volwassen mens. Bassam is een Nederlander en Arabische Iraniër die maar één ding wil: de vrijheid om zijn eigen, goede keuzes te kunnen maken, zelfs, en misschien zelfs juist, als zijn omgeving het daar niet mee eens is.


Parham Rahimzadeh werd in 1990 geboren in de woestijn van Ahwaz, Iran, groeide op in de betonnen jungle van Schiedam en Rotterdam en strandde in Amsterdam vanwege de liefde. Hij was baby-asielzoeker, straatschoffie, student, ondernemer en fiscalist, maar met Arab ontpopt hij zich tot de meesterlijke verteller van verhalen die hij altijd al wilde zijn.