Het Parool vol lof over het nieuwe boek van Maarten Doorman: ‘Een uniek perspectief op kunst en leven fonkelt op’
Dichtbij en ver weg, het nieuwe boek van filosoof Maarten Doorman, ontving afgelopen weekend een mooie recensie in Het Parool van recensent Kim Schoof. De essaybundel is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis en kunst. Het overbruggen van afstand vormt het centrale thema: tussen kunst en maatschappij of tussen filosofie en wereld.
Volgens recensent Schoof zijn de opstellen in Doormans nieuwe boek doortrokken van romantici als de gebroeders Schlegel, Schopenhauer, Nietzsche en Mann. ‘In zijn essays vervlecht hij zijn romantici zwierig met verrassende observaties over hedendaagse kunst en eigen ervaringen. En steeds toont hij zich open, bereid zijn eigen meningen te herzien.’ Doormans kracht is zijn openheid en die komt zijn observaties ten goede, zegt Schoof. ‘Een uniek perspectief op kunst en leven fonkelt op.’
Kunst kijken is volgens Schoof bereid zijn je eigen meningen te herzien. ‘Gelukkig maar dat zo’n schrijver als Maarten Doorman, geleerd maar helder, grappig, persoonlijk en begeesterd, ons daarin wil bijstaan.’
Lees hier de volledige bespreking in Het Parool.
Eerder verscheen er al een vier sterren-recensie van Dichtbij en ver weg in NRC. Het boek werd eveneens getipt door Trouw.
Over Dichtbij en ver weg:
Dichtbij en ver weg lijkt van alles en nog wat aan te snijden: van een bedrieglijk stuk steen op de maan tot een dramatische scène in bad, van een romantische boswandeling tot Nipplegate, van Goethe tot David Bowie, van de woede van Schopenhauer tot de karper van Apollinaire en van tekenfilm tot Suriname en het Rijksmuseum.
Maar steeds gaat het om het overbruggen van een afstand: tussen kunst en maatschappij, filosofie en wereld, verleden en toekomst, privacy en openbaarheid. Dichtbij en ver weg is een verzameling goed geschreven opstellen waarin wat ver weg is dichtbij komt. Het is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis en kunst.
Maarten Doorman is filosoof en schrijver van onder meer De romantische orde, Rousseau en ik en De navel van Daphne.
Over Maarten Doorman:
‘Een essayist die instemming en tegenspraak uitlokt: een betere combinatie bestaat niet.’- NRC Handelsblad
‘Het denkend voortschrijden wordt aanstekelijk verwoord.’- De Volkskrant
‘Er zijn niet veel filosofen in Nederland die goed kunnen schrijven. Maarten Doorman is een van hen.’- Trouw
‘Een filosoof met een aanstekelijke belangstelling voor kunst.’- De Groene Amsterdammer