Dichtbij en ver weg, het nieuwe boek van filosoof Maarten Doorman, ontving afgelopen weekend een mooie recensie in Het Parool van recensent Kim Schoof. De essaybundel is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis en kunst. Het overbruggen van afstand vormt het centrale thema: tussen kunst en maatschappij of tussen filosofie en wereld.

Volgens recensent Schoof zijn de opstellen in Doormans nieuwe boek doortrokken van romantici als de gebroeders Schlegel, Schopenhauer, Nietzsche en Mann. ‘In zijn essays vervlecht hij zijn romantici zwierig met verrassende observaties over hedendaagse kunst en eigen ervaringen. En steeds toont hij zich open, bereid zijn eigen meningen te herzien.’ Doormans kracht is zijn openheid en die komt zijn observaties ten goede, zegt Schoof. ‘Een uniek perspectief op kunst en leven fonkelt op.’

Kunst kijken is volgens Schoof bereid zijn je eigen meningen te herzien. ‘Gelukkig maar dat zo’n schrijver als Maarten Doorman, geleerd maar helder, grappig, persoonlijk en begeesterd, ons daarin wil bijstaan.’

Lees hier de volledige bespreking in Het Parool.

Eerder verscheen er al een vier sterren-recensie van Dichtbij en ver weg in NRC. Het boek werd eveneens getipt door Trouw. 


Over Dichtbij en ver weg:

Dichtbij en ver weg lijkt van alles en nog wat aan te snijden: van een bedrieglijk stuk steen op de maan tot een dramatische scène in bad, van een romantische boswandeling tot Nipplegate, van Goethe tot David Bowie, van de woede van Schopenhauer tot de karper van Apollinaire en van tekenfilm tot Suriname en het Rijksmuseum.
Maar steeds gaat het om het overbruggen van een afstand: tussen kunst en maatschappij, filosofie en wereld, verleden en toekomst, privacy en openbaarheid. Dichtbij en ver weg is een verzameling goed geschreven opstellen waarin wat ver weg is dichtbij komt. Het is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis en kunst.

Maarten Doorman is filosoof en schrijver van onder meer De romantische ordeRousseau en ik en De navel van Daphne.

Over Maarten Doorman:
‘Een essayist die instemming en tegenspraak uitlokt: een betere combinatie bestaat niet.’- NRC Handelsblad

‘Het denkend voortschrijden wordt aanstekelijk verwoord.’- De Volkskrant

‘Er zijn niet veel filosofen in Nederland die goed kunnen schrijven. Maarten Doorman is een van hen.’- Trouw

‘Een filosoof met een aanstekelijke belangstelling voor kunst.’- De Groene Amsterdammer

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >