Pepijn Reeser en Laurens Samsom op longlist van de Brusseprijs 2016
Vandaag is bekendgemaakt dat Desi Bouterse. Een Surinaamse tragedie van Pepijn Reeser en Tegendraadse dromen van Laurens Samsom geselecteerd zijn voor de longlist van de Brusseprijs 2016, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Uit de 173 inzendingen heeft de jury een longlist van vijftien journalistieke boeken samengesteld, die eind april teruggebracht wordt tot een shortlist van vijf titels. De winnaar wordt op zaterdag 18 juni bekendgemaakt in een speciale uitzending van radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en ontvangt een geldbedrag van € 10.000,-.
De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek is een initiatief van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar de legendarische journalist en schrijver M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), die decennialang geruchtmakende reportages schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant.
Over Desi Bouterse. Een Surinaamse tragedie:
Geen Surinamer is zo omstreden als Desi Bouterse. Sinds hij in 1980 met een staatsgreep de macht overnam, is hij in verband gebracht met dictatuur, moord, drugshandel en oorlog. Toch kan hij bij zijn achterban weinig fout doen. Dertig jaar na de coup werd hij zelfs op democratische wijze president van Suriname en in mei 2015 lonkt herverkiezing.
Het verhaal van Bouterse is dat van een Surinamer die sterk gevormd werd door het koloniale verleden en die besloot vorm te geven aan een nieuw Suriname. Hij wist zich staande te houden in het krachtenspel dat na de coup ontstond en groeide uit tot de machtigste man van het land. Maar de prijs was hoog. Bouterse raakte verstrikt in zijn eigen revolutie en ontdekte dat er geen weg terug meer was.
Dit boek schetst op basis van observaties, interviews, archiefonderzoek en bezoeken aan plaatsen uit het verleden van Bouterse een breed en intrigerend beeld van de man, de ex-kolonie en de beeldvorming. Het laat zien hoe bepalend de achtergrond van Desi Bouterse is en vertelt hoe hijzelf en Suriname door zijn keuzes blijvend veranderden.
Historicus Pepijn Reeser (1984) was conservator bij het Nationaal Historisch Museum en onderzoeker voor het Surinaams Museum in Paramaribo. De afgelopen jaren publiceerde hij onder andere een populairwetenschappelijk boek over erfgoed en musea in Suriname. Ook werkte hij mee aan de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis en aan afleveringen van televisieprogramma Het Klokhuis over geschiedenis.
‘Een fascinerend boek.’ Het Parool
‘De zoektocht van de auteur kleurt het beeld en scherpt de inzichten.’ NRC Handelsblad ★★★★
Over Tegendraadse dromen:
In de zomer van 2011 dompelt Laurens Samsom zich als beginnend correspondent onder in een regio waarover hij veel heeft gelezen, maar waar hij nog weinig van begrijpt. Hij woont in Israël en de Palestijnse Gebieden en belandt van de ene op de andere dag in een bloedige oorlog.
Gaandeweg ontdekt Samsom hoezeer wederzijdse angst beide samenlevingen van binnenuit uitholt. Fundamentele vrijheden staan op het spel, maar wie zich daarover uitspreekt, wordt gezien als een landverrader.
In Tegendraadse dromen gaat Samsom op zoek naar tegendenkers: individuen aan beide kanten van de muur die hun kritische blik nu eens niet richten op de vijand, maar op de eigen maatschappij. Aan de hand van hun persoonlijke verhalen ontvouwt zich een indringend verslag vol humor en treffende details. Deze unieke zoektocht dwars door Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever overstijgt de problematiek van het conflictgebied. Samsoms vele bezoeken aan de Gazastrook, een van de dichtstbevolkte en onrustigste gebieden ter wereld, maken hem, ondanks zijn jeugdige leeftijd, tot een van de zeer weinige echt ervaren journalisten in deze regio.
Toen Laurens Samsom (1986) in 2011 voor Trouw vanuit Israël en de Palestijnse Gebieden ging schrijven, was hij een van de jongste correspondenten ooit van het dagblad. In 2015 werkte hij achter de schermen voor RTL Nieuws in het Midden-Oosten. Op dit moment is hij voor BNN-Vara de maker van een grootschalige documentaire over de Gazastrook. Tegendraadse dromen is zijn debuut.
‘De meest talentvolle jonge collega die ik ooit ben tegengekomen.’ Roel Geeraedts, RTL Nieuws-correspondent in het Midden-Oosten