Pepijn Reeser, die dit voorjaar het boek Desi Bouterse. Een Surinaamse tragedie publiceerde, was gisteren te gast bij het radioprogramma De Nieuws BV. Hij was daar uitgenodigd omdat Bouterse voor zijn tweede termijn als president geïnaugureerd werd. Samen met journalist Hennah Draaibaar, emeritus hoogleraar Dirk Kruijt van de Universiteit van Utrecht sprak Reeser met Eric Corton over de Surinaamse president. Reeser licht toe waarom de Surinaamse kiezer zo enthousiast is over de omstreden president. “Hij heeft onder andere deals hersloten met grote goudbedrijven, waardoor een groter deel van de inkomsten naar de staat Suriname gaat. Hij maakt daarmee een verschil,” aldus Reeser.

Klik hier om het item te beluisteren. 

Over Desi Bouterse. Een Surinaamse tragedie:

Geen Surinamer is zo omstreden als Desi Bouterse. Sinds hij in 1980 met een staatsgreep de macht overnam, is hij in verband gebracht met dictatuur, moord, drugshandel en oorlog. Toch kan hij bij zijn achterban weinig fout doen. Dertig jaar na de coup werd hij zelfs op democratische wijze president van Suriname en in mei 2015 lonkt herverkiezing.

Het verhaal van Bouterse is dat van een Surinamer die sterk gevormd werd door het koloniale verleden en die besloot vorm te geven aan een nieuw Suriname. Hij wist zich staande te houden in het krachtenspel dat na de coup ontstond en groeide uit tot de machtigste man van het land. Maar de prijs was hoog. Bouterse raakte verstrikt in zijn eigen revolutie en ontdekte dat er geen weg terug meer was.

Dit boek schetst op basis van observaties, interviews, archiefonderzoek en bezoeken aan plaatsen uit het verleden van Bouterse een breed en intrigerend beeld van de man, de ex-kolonie en de beeldvorming. Het laat zien hoe bepalend de achtergrond van Desi Bouterse is en vertelt hoe hijzelf en Suriname door zijn keuzes blijvend veranderden.

Historicus Pepijn Reeser (1984) was conservator bij het Nationaal Historisch Museum en onderzoeker voor het Surinaams Museum in Paramaribo. De afgelopen jaren publiceerde hij onder andere een populairwetenschappelijk boek over erfgoed en musea in Suriname. Ook werkte hij mee aan de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis en aan afleveringen van televisieprogramma Het Klokhuis over geschiedenis.

De pers over Desi Bouterse. Een Surinaamse tragedie

“Een fascinerend boek.” Het Parool

“De zoektocht van de auteur kleurt het beeld en scherpt de inzichten.” NRC Handelsblad ★★★★

Ook interessant



‘Wolf’ van Lara Taveirne en ‘Hogere machten’ van Joost de Vries op longlist Libris Literatuur Prijs

‘Wolf’ van Lara Taveirne en ‘Hogere machten’ van Joost de Vries op longlist Libris Literatuur Prijs

Vanochtend werd de longlist voor de Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt, met daarop twee romans die het afgelopen jaar bij Prometheus verschenen: Wolf van Lara Taveirne en Hogere machten van Joost…

Lees verder >
Esther Jansma overleden

Esther Jansma overleden

Vanochtend ontvingen wij het droevige bericht dat onze geliefde auteur, dichter en dendrochronoloog Esther Jansma is overleden. In november 2024 verscheen bij Prometheus haar elfde en laatste dichtbundel, We moeten…

Lees verder >
‘Mordechai’ van Marcel Möring lovend besproken

‘Mordechai’ van Marcel Möring lovend besproken

De magistrale en grootse nieuwe roman van Marcel Möring kreeg lovende recensies in de media. Een greep: ‘Prachtig en meeslepend’ – Het Parool. Lees de hele recensie hier. ‘Met Mordechai heeft…

Lees verder >
Special van De Groene Amsterdammer over Alan Hollinghurst

Special van De Groene Amsterdammer over Alan Hollinghurst

De Groene Amsterdammer besteedde deze week ruim aandacht aan het unieke oeuvre van de ‘Britse chroniqueur’ Alan Hollinghurst, waarbij ook zijn nieuwe roman Onze avonden uitgebreid aan bod kwam. Zo…

Lees verder >
Philip Huff bij Buitenhof

Philip Huff bij Buitenhof

Philip Huff was te gast bij Buitenhof om te praten over zijn Gedichtenapotheek, een verzameling troostende en opbeurende gedichten. Of je nu lijdt aan een populistendepressie, nieuwsverdriet, stress, eenzaamheid of een…

Lees verder >
‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >