Peter Middendorp, Nina Polak en Remieg Aerts op de shortlist voor het ‘boek van het jaar’ van het NRC


Zojuist is bekendgemaakt dat Peter Middendorp, Nina Polak en Remieg Aerts op de shortlist van de NRC boekenwedstrijd staan. Voor deze wedstrijd heeft de Boekenredactie van het NRC de 25 beste Nederlandstalige boeken van dit jaar geselecteerd. Het is nu aan de lezers om te stemmen op het beste boek van 2018.

Remieg Aerts is genomineerd met Thorbecke wil het. Petra de Koning gaf het boek in het NRC vijf sterren en noemde het: ‘een voortreffelijke biografie’ waarin ‘Remieg Aerts de drijfveren van Thorbecke, een staatsman met grote daden- en vernieuwingsdrang’ beschrijft. De biografie onderzoekt hoe Thorbecke door de jaren heen een mythische figuur is geworden, een monument. In de eerste volledige biografie sinds jaren brengt Remieg Aerts deze intrigerende staatsman tot leven, in een breed panorama van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw. Voor onze tijd bepaalt hij opnieuw de ware betekenis van ‘Thorbecke’.

Nina Polak is genomineerd met Gebrek is een groot woord. Het boek werd vlak voor verschijning in het NRC door Thomas de Veen bewierookt: ‘in de tweede roman van Nina Polak beproeft zij de vrijheid, geformuleerd in zinnen die je savoureert’. In het boek staat Nynke ‘Skip’ Nauta plotseling oog in oog met haar verleden. Na zeven jaar vrij op zee wordt ze uitgenodigd door oude bekenden om een zomer door te brengen in Amsterdam. Ze accepteert de uitnodiging en in de overbevolkte, overbekende straten van Amsterdam kan ze niet langer ontsnappen aan de sporen van twee verloren liefdes: een man en een moeder, die allebei tevergeefs hebben geprobeerd om Skip de tragedie in te trekken.

Jij bent van mij van Peter Middendorp wordt door de boekenredactie: ‘een ijzersterke roman over een moord die verwant is aan die op Marianne Vaatstra’ genoemd. In het boek pleegt Tille Storkema, een jonge boer en vader van twee kleine kinderen, een ernstig vergrijp. Pas dertien jaar later komt hierover de waarheid naar buiten. Het gezin wordt binnen rap tempo ontwricht en Tille’s rol als vader wordt steeds schimmiger naarmate zijn dochter de leeftijd bereikt van het slachtoffer. Een spannende, maar ook onthutsende roman over het dubbelleven van een moordenaar.

Stemmen kan vanaf vandaag t/m 18 december via de website van het NRC.