Afgelopen vrijdagavond heeft Peter Verhelst met zijn bundel Wij totale vlam (2014) de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016 gewonnen. Juryvoorzitter Frits Spits overhandigde tijdens de feestelijke avond het prijzengeld van 2.500 euro en een kunstwerk van Wim van der Meij aan Verhelst. De jury schrijft lovend: ‘Wij totale vlam is een bundel over nabijheid en intimiteit en tegelijkertijd over eenzaamheid en verlorenheid. […] Verhelst vindt zinnen die je vaak de adem doen inhouden, die pasgeboren lijken, iedere keer als je ze opnieuw leest.’ In totaal werden er voor deze negende editie van de tweejaarlijkse Ida Gerhardt Poëzieprijs 138 dichtbundels ingezonden.

Eerder werd bekendgemaakt dat De kunst van het crashen, de laatste roman van Verhelst, op de longlist staat voor de Fintro Literatuurprijs 2016. Op 6 april wordt de shortlist vrijgegeven, en op 5 juni vindt er een groot evenement plaats waar de winnaar de prijs in ontvangst neemt.

Daarnaast werd de onlangs verschenen dichtbundel van Verhelst ZING ZING lovend ontvangen in de media. Recensent Paul Demets kent de bundel vier ballen toe en schrijft: ‘Peter Verhelst duwt met ZING ZING de poorten van de perceptie weer wat verder open. Wat je te lezen krijgt, voert je mee, voorbij de ervaring.’ Ook Trouw schrijft enthousiast over de bundel: ‘Soms veroorzaakt een regel ergens in je achterhoofd een hoog ting, als een licht geluksgevoel.’ Het stuk wordt afgesloten met de mooie woorden: ‘De onvoltooide gezangen zijn te lezen als zoektochten naar nieuwe manieren van leven. Glimpen daarvan flakkeren steeds even op, alsof een gordijn wordt weggetrokken en er even een duizelingwekkend zicht geboden wordt op wat groot is en waar. Ongrijpbaar, vitaal, ademend.’

Over Wij totale vlam:

In Wij totale vlam keren mensen terug van de maan, kussen ze een parkiet en knijpen ze in een naaktkat, reizen ze een glinstering in de lucht achterna, ontmoeten ze het eiland Sandy, of zien ze hoe vogels in een meer duiken en woorden tegen de onderkant van het wateroppervlak schrijven. De woorden wissen zich uit, maar altijd komen er nieuwe tevoorschijn.

Ik weet niet of ik zal terugkeren, hoe of wanneer dat zal zijn, ik weet niet wie ik zal zijn geworden, wanneer ik op een ochtend weer thuiskom, en wat er van jou zal zijn geworden.
Zullen we elkaar na al die tijd nog herkennen?

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prestigieuze prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijkprijs voor zijn roman Tongkat (1999). Zijn vorige dichtbundels waren Nieuwe sterrenbeelden (2008, Herman de Coninckprijs en de Jan Campertprijs) en Zoo van het denken (2011).

‘Tedere lyriek over tedere dingen.’ NRC Handelsblad ****

‘Van het beste wat Verhelst ooit dichtte.’ Humo

‘Je kunt niet anders dan deze bundel te blijven herlezen, de woorden proevend als een mantra.’ De Morgen

‘Kraakheldere woorden en beelden.’ Juryrapport Herman de Coninckprijs

 

Over ZING ZING:

‘Peter Verhelst duwt met ZING ZING de poorten van de perceptie weer wat verder open. Wat je te lezen krijgt, voert je mee, voorbij de ervaring.’ De Morgen ****

‘Ongrijpbaar, vitaal, ademend.’ Trouw

 

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >