‘Peters keizerin’ besproken in NRC Handelsblad ●●●●


Vandaag verscheen er een uitgebreide recensie van Peters keizerin  in NRC Handelsblad.  De Litouwse Kristina Sabaliauskaitė schreef met Peters keizerin een roman over het leven van Marta Skowrońska, een boerendochter die niet alleen de maîtresse wordt van tsaar Peter, maar zijn kinderen baart en hem na zijn dood opvolgt. De straatarm geboren Marta wordt keizerin Catharina I, de eerste vrouw die over het keizerrijk Rusland regeert. De roman is vertaald door Anita van der Molen.

Volgens recensent Michel Krielaars zet Sabaliauskaitė Marta ‘levensecht en sprankelend neer, waardoor je aan haar hand door het wrede en bijna onmenselijke Rusland van de achttiende eeuw reist’. In verband met de huidige politieke spanningen tussen het Westen en Rusland ziet Krielaars opvallende parallellen.  ‘Tussen de regels door proef je in deze geslaagde historische roman overal het Russische minderwaardigheidscomplex ten aanzien van het Westen en het grote wantrouwen van de Russische bevolking jegens haar heersers. Ineens besef je dat er in dit opzicht weinig veranderd is.’

Michel Krielaars beloont ‘de wervelende historische roman’ Peters keizerin met vier ballen in het NRC.

U kunt de recensie hier lezen.


Voltaire noemde het ‘het Assepoesterverhaal van de achttiende eeuw’: hoe Marta Skowronska, een straatarme boerendochter, werd uitgehuwelijkt aan een Zweedse dragonder, door een bende Russische soldaten werd verkracht, werd verkocht als seksslavin en terechtkwam bij het Russische Hof. Daar werd ze al spoedig ontdekt door tsaar Peter de Grote, met wie ze trouwde en twaalf kinderen kreeg, van wie er slechts twee volwassen zouden worden.
Peters keizerin is het buitengewone verhaal van deze Litouwse vrouw, die haar leven lang niet kon lezen maar het wel schopte tot keizerin Catharina Ivan Rusland. Kristina Sabaliauskaite laat Catharina in deze schitterende historische roman zelf haar levensverhaal vertellen, vanaf haar sterfbed.
Peters keizerin is een aangrijpende roman over een onmogelijk huwelijk dat tegelijk een culturele kloof tussen Oost en West laat zien, over de permanente perikelen binnen het Russische Rijk, over de stichting van de stad Sint-Petersburg en over de eenzame strijd die Catharina als vrouw haar leven lang moest voeren om te worden wie ze was.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Kristina Sabaliauskaitè studeerde kunstgeschiedenis. Ze woont in Londen, waar ze jarenlang correspondent en columnist was. Peters keizerin is de bestverkochte roman in Litouwen aller tijden: er werden 80.000 exemplaren van verkocht, op een totale bevolking van 2,8 miljoen.