Politieke boeken in de Volkskrant
Afgelopen weekend verschenen in de Volkskrant de belangrijkste politieke boeken volgens Ariejan Korteweg. Hij recenseerde onder meer Alles komt goed van Klaas Dijkhoff & Tim Versnel, Een nieuw sociaal contract van Pieter Omtzigt en De gelukkigste man van Nederland van Joost de Vries.
Korteweg noemt de toon van Alles komt goed ‘stand-up-politiek tussen twee kaften’. Verder vindt hij het een originele vorm voor een uitwerking van politieke ideeën: ‘Hij gaat als Socrates in gesprek met een politieke leerling, Tim Versnel, in de rol van Plato. Versnel is VVD-raadslid in Rotterdam en was betrokken bij het verkiezingsprogramma van de VVD.’
Een nieuw sociaal contract beoordeelt Korteweg met vier sterren. Hij noemt het boek van Omtzigt fascinerend en uitdagend: ‘Het maakt benieuwd of Omtzigt straks, na de verkiezingen, ook de eigen fractie zal kunnen overtuigen van de urgentie van zijn inzichten. Met dit boek heeft het CDA explosief materiaal in huis.’
Korteweg noemt de observaties in De gelukkigste man van Nederland van Joost de Vries ‘behartenswaardig’. Het is een essaybundel waarin Mark Rutte ‘als duizenddingendoekje’ wordt ingezet en ‘het is een rol waar hij zelf niet eens zo ongelukkig mee zou zijn’.
U leest dit artikel hier terug.
Over Alles komt goed:
Dit boek is een gesprek. Een gesprek over politiek. Niet de politiek van oneliners, tweets of korte statements in het journaal. Niet de politiek van kritiek leveren op anderen en de vraag wie er wint of verliest. Mocht u daar meer van willen, dan volstaat het de tv aan te zetten.
Het gesprek gaat over een politiek van beschouwingen op de maatschappij, nadenken over de problemen waar we voor staan en hardop denkend en pratend zoeken naar oplossingen. Het gaat over een sterkere middenklasse en een bloeiend lokaal bedrijfsleven. Over grenzen stellen aan immigratie. Over klimaatdoelen halen, over veilig zijn, en over samen leven in een tijd van verbitterde identiteitsstrijd.
Uw gesprekspartners zijn Klaas Dijkhoff en Tim Versnel. Klaas speelt in gemeenteraad, Tweede Kamer en het kabinet nu ruim een decennium in de liberale voorhoede van Nederland. Tim is gemeenteraadslid in Rotterdam. Door de jaren heen hebben ze veel gesprekken gevoerd over politiek, over hoe je je als politicus opstelt en over hoe je het bereiken van je idealen dichterbij brengt. Toen Dijkhoff de opdracht aannam om de partij waar beiden lid van zijn te vernieuwen hebben ze hun gesprekken vastgelegd.
Na tien jaar neemt Klaas Dijkhoff dit voorjaar afscheid van het Binnenhof. Het heldere en eerlijke Alles komt goed laat zien hoe ongelooflijk jammer het is dat zo’n betrokken en bevlogen man de politiek verlaat.
Over Een nieuw sociaal contract:
Heel lang geloofden we dat Nederland af was. Maar schijn bedriegt. Pieter Omtzigt laat zien dat er in Nederland grote problemen zijn met macht en tegenmacht. De mechanismen van de rechtsstaat functioneren niet goed meer, zoals uit het kinderopvangtoeslagenschandaal is gebleken. Omtzigt pleit vanuit zijn eigen ervaringen in de politiek voor een nieuw sociaal contract.
Het is nodig om het vertrouwen tussen overheid en burgers te herstellen. Dat is zeker niet eenvoudig. We moeten instituties herbouwen door checks-and-balances te hernieuwen. Het vraagt ook om een andere mentaliteit van de overheid én van de burgers zelf. Er is geen simpele oplossing. Het hele weefsel van de rechtsstaat moet worden onderzocht en gerepareerd. In dit boek doet Omtzigt een aantal voorstellen daartoe.
Pieter Omtzigt (1974) is sinds 2003 Kamerlid voor het CDA, en zit sinds 2004 in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.
Dit boek is tot stand gekomen met medewerking van Welmoed Vlieger (1976), filosoof en columnist.
Over De gelukkigste man van Nederland:
Wie is de echte Mark Rutte?
Who cares?
Interessanter dan hoe Rutte uitgroeide tot de onaantastbare premier die hij nu is (of waar en met wie hij met vakantie gaat), is de vraag wat het zegt dat Nederland zich al een decennium laat leiden door een politicus die er prat op gaat geen langetermijnvisie te hebben en geen grote overtuigingen. Heeft Nederland die dan ook niet?In De gelukkigste man van Nederland schrijft Joost de Vries over hoe politiek onze cultuur beïnvloedt – en omgekeerd. In speelse, wervelende essays over onder meer Mark Rutte en Badr Hari, Voetbal Inside en De luizenmoeder, Rutger Bregman en Ilja Leonard Pfeijffer portretteert De Vries een land dat graag klaagt, maar als het erop aankomt diep tevreden lijkt met zichzelf.
In De gelukkigste man van Nederland stelt Joost de Vries de hamvraag: wat betekent het om overeind te blijven in een wereld die steeds sneller verandert?
Joost de Vries (1983) is adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Sinds zijn debuutroman Clausewitz in 2010 geldt hij als een van de toonaangevende schrijvers van zijn generatie, van zowel romans als essays. Zijn essaybundel Vechtmemoires werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs. Zijn roman De republiek werd onder meer bekroond met de Gouden Boekenuil en werd in meer dan tien talen vertaald.