Onno Blom schreef een prachtig stuk in de Volkskrant over het leven van Ischa Meijer en de boeken die verschenen ter gelegenheid van zijn 25e sterfdag. Blom noemt Brief aan mijn moeder – gebundeld in Zó, en niet anders – “het belangrijkste wat Ischa heeft geschreven”. Ook prijst hij het mooie voorwoord dat Connie Palmen hierbij schreef, “waarin zij het schrijven van Brief aan mijn moeder ‘een daad van ongehoorde moed’ noemde”.

Blom noemt ook Ischa van Gijs Groenteman, waarin hij ’treffend en zonder commentaar’ verhalen van vrienden, familie en vrouwen optekende. Het boek verscheen al eerder, maar is nu in herdruk verschenen, aangevuld met een interview met Jessica, Ischa’s dochter wier moeder hij verliet toen ze vier maanden zwanger was.

Het hele artikel leest u hier.


Zó, en niet anders:

25 jaar geleden overleed Ischa Meijer (1943-1995), de journalist, columnist en interviewer, maar als je mensen spreekt die hem hebben meegemaakt, is het alsof ze hem gisteren nog op de tv hebben gezien. Zelden heeft een Nederlandse journalist zo’n overrompelende indruk gemaakt als Ischa Meijer. Hij veroverde de harten van zijn publiek met zijn even geestige als ontroerende columns, aangrijpende en confronterende televisie-interviews en spraakmakende radioprogramma’s.

Naast interviews, een bijna dagelijkse literaire krantenrubriek ‘De Dikke Man’, gedichten en toneelstukken schreef Ischa Meijer drie werken die behoren tot het allerbeste wat in de Nederlandse literatuur aan naoorlogse egodocumenten verscheen: Brief aan mijn moeder, het hartverscheurende boek waarin Ischa Meijer voor het eerst een stem geeft aan de tweede generatie joodse oorlogsslachtoffers; de autobiografische roman Een rabbijn in de tropen, waarin Ischa de relatie tussen een seculiere zoon en zijn orthodoxe vader onderzoekt en zich afvraagt wat het betekent om een jood te zijn; en Hoeren, zijn documentaire en persoonlijke relaas van een hoerenloper.

In Zó, en niet anders zijn deze drie schitterende klassiekers voor het eerst samengebracht. Een even uniek als tijdloos document.

Ischa Meijer (1943-1995) was een van de grootste journalisten van de twintigste eeuw. Zijn columns, verhalen, interviews en reportages behoren tot de meest gelezen, bekeken, beluisterde en vooral gevreesde van het land.

 


Over Ischa:

Ischa Meijer, 25 jaar geleden overleden, was niet alleen de beste interviewer van Nederland, maar ook columnist, dichter, theatermaker, zanger, beroepsprovocateur, rokkenjager, hoerenloper, Holocaustoverlever, socialite en tv-persoonlijkheid. Waar Ischa kwam werd het spannend, en iedereen had een mening over hem.

Als baby zat hij met zijn ouders in concentratiekamp Bergen-Belsen. Na een roerige jeugd ontvluchtte hij het getraumatiseerde gezin, waarna hij op afstand een gevecht met zijn ouders bleef leveren, in woord en geschrift. Uiteindelijk stierf hij niet lang na hen, op 14 februari 1995, zijn 52ste verjaardag.

In dit boek schetsen de dertig mensen die hem het best hebben gekend _ vrienden, familie, geliefden en collega’s _ een genadeloos eerlijk portret van hem, dat tegelijkertijd liefdevol en nietsontziend is.
Het is de ultieme karakterschets van een fascinerende man.

Gijs Groenteman (1974) is interviewer en columnist. Hij schreef de biografie De Willem Ruis Show, heeft een wekelijkse column in Het Parool, maakte De Grote Harry Bannink Podcast en is wekelijks te horen in de Volkskrant-podcast Met Groenteman in de kast.

 

Ook interessant



Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >