Afgelopen zaterdag verscheen er een schitterende recensie voor De verrader van Paul Beatty in het Parool. Recensente Dieuwertje Mertens kent het boek maar liefst vijf sterren toe en noemt De verrader de meest prikkelende en ongemakkelijke roman die ze in tijden heeft gelezen. Mertens: ‘Nietsontziend brengt Beatty in kaart hoe diepgeworteld de rassenscheiding in de Amerikaanse maatschappij is. Hij schreef het boek voordat Trump president werd, maar heeft de tijdsgeest angstaanjagend goed getroffen.’

Een week eerder kreeg De verrader al vier sterren in Het dagblad van het Noorden, recensent Hans van der Heijde noemt De verrader ‘een goede roman die meer is dan satire’. Dit weekend verschenen er grote interviews met Paul Beatty in Sir Edmund en in het Nederlands Dagblad. Ook was Beatty te gast bij Hier is… Adriaan van Dis. De uitzending kunt u hier terugkijken.

Over De verrader:

Welkom in Dickens, Californië, een getto aan de zuidelijke rand van Los Angeles. Een armoedig plaatsje. Zo armoedig dat men het bestaan ervan uit schaamte verbergt – letterlijk, want de staat Californië besluit het getto niet langer op de kaart te zetten. Vlak voordat die beslissing wordt genomen, wordt de vader van de Afro-Amerikaanse ik-figuur, die de achternaam Me draagt, na een woordenwisseling met de politie doodgeschoten. De hoofdpersoon besluit zijn woede en frustratie in te zetten – niet om de moord op zijn vader te wreken, maar om het onrecht dat zijn woonplaats is aangedaan recht te zetten. Me krijgt een briljante ingeving: het ‘resegregeren’ van Dickens. Aanvankelijk is het een groot succes, maar het plan dreigt te mislukken als blanke leerlingen toegang eisen tot een gesegregeerde school. Me raakt verwikkeld in een enorme rechtszaak: Me versus de Verenigde Staten van Amerika.

De Verrader is een unieke mix van cynisme en optimisme, komedie en tragedie. Paul Beatty’s roman is satire en aanklacht ineen. De eenentwintigste-eeuwse westerse maatschappij wordt hier subtiel en soms hilarisch blootgelegd in haar pijnlijkste, absurdste en meest racistische kanten.

Paul Beatty (1962) werd in Los Angeles geboren en schrijft proza en poëzie. Hij is de eerste Amerikaan die de prestigieuze Britse Man Booker Prize in ontvangst mocht nemen, eind 2016. Hij woont in New York.

‘De meest badass eerste honderd pagina’s van een Amerikaanse roman die ik in tijden heb gelezen. Het onderstrepen van de goede stukken heb ik maar opgegeven, omdat mijn arm pijn begon te doen.’ The New York Times

‘Hoe meer je van Beatty leest, hoe slimmer je wordt.’ The Guardian

De Verrader is een van de belangrijkste Amerikaanse romans die er in de eenentwintigste eeuw geschreven zijn.’ Los Angeles Times

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >